ΟΙ ΔΩΔΕΚΑ ΑΘΛΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Δώδεκα προτάσεις για ένα σχέδιο «Ηρακλής»,που θα πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα,για μια βιώσιμη και πάνω απ'όλα μια ουσιαστική ανάπτυξη,από τον ευρωβουλευτή κ.Γιώργο Χατζημαρκάκη. Το άρθρο δημοσιεύεται στην εφημερίδα ''Καθημερινή'' και ''Zeit'.

''Το «βουνό» του χρέους όλο και μεγαλώνει. Το βάρος του απειλεί να συντρίψει ανελέητα τα θεμέλια της προβληματικής ελληνικής οικονομίας. Η Ελλάδα έχει ανάγκη ένα νέο σχέδιο για να αναδιαρθρώσει την οικονομία της - διαφορετικά το ευρωπαϊκό πακέτο δεν θα λειτουργήσει.

H Ελλάδα χρειάζεται ένα σύγχρονο σχέδιο που θα χαρακτηρίζεται από τη δύναμη και την αποτελεσματικότητα που είχε ο μυθικός Ηρακλής, το οποίο θα αποκαλύπτει τις αδυναμίες της χώρας και θα τις μετατρέπει σε δυνατότητες.
Σε πρώτη φάση πρέπει να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή, η διαφθορά και η παραοικονομία. Αλλά τι γίνεται στο παρασκήνιο, πίσω από αυτά τα μεγάλα εκκρεμή ζητήματα, στο πλαίσιο δηλαδή του πραγματικού σχεδιασμού της οικονομίας; Εδώ ειδικά, βλέπω ενδιαφέρουσες ευκαιρίες που δίδουν ελπίδα να αναπτυχθεί η χώρα σε ατμομηχανή της μεσογειακής οικονομίας.
Δώδεκα προτάσεις για ένα σχέδιο «Ηρακλής»:

1) Φόροι: Οι Ελληνες πρέπει να ξανακερδίσουν την εμπιστοσύνη στις κρατικές δομές. Ενας ενιαίος φόρος «flat tax» θα βοηθούσε να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα. Η Γερμανία μπορεί να δώσει χρήσιμες συμβουλές στον τομέα της δημόσιας διοίκησης.


2) Δημόσια διοίκηση: Πρόκειται για ένα μειονεκτικό σύστημα που εμποδίζει την ανταγωνιστικότητα. Η κυβέρνηση καλείται να πραγματοποιήσει ένα μεγάλο άλμα που θα μειώσει την κρατική ρύθμιση της αγοράς παραγωγής.

3) Παιδεία: Τα σχολεία και τα πανεπιστήμια χρειάζονται μεγαλύτερη αυτονομία και πεπαλαιωμένες δομές πρέπει να εξυγιανθούν. Τα προγράμματα σπουδών πρέπει να διδάξουν στους μαθητές ότι μπορούν να επιτύχουν στο σχολείο. Πρέπει παράλληλα να θεσπιστεί μια κεντρική διοικητική υπηρεσία που θα επιβραδύνει τη διαρροή επιστημονικού κεφαλαίου στο εξωτερικό.

4) Συνταξιοδότηση: Αυτό που επείγει είναι η παροχή καλύτερων όρων στους απόδημους Ελληνες που συνταξιοδοτούνται στο εξωτερικό όπως π.χ. η αποκατάσταση απομακρυσμένων χωριών της περιφέρειας που θα διευκόλυναν τον γυρισμό τους στην πατρίδα. Ετσι, θα ενισχυθεί η εγχώρια ζήτηση.

5) Τουρισμός Υγείας: Η Ελλάδα πρέπει να προσελκύσει «τουρισμό υγείας» και από τη νότια Ευρώπη, τα Βαλκάνια, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Εδώ θα πρέπει να υπάρχει επένδυση στην κρητική δίαιτα, στο πλαίσιο του wellness και της ειδικής ιατρικής.

6) Η «Μεσαία» Τράπεζα: Οποιος θέλει να επενδύσει στην Ελλάδα, διαμαρτύρεται συχνά για τα χρηματοδοτικά προβλήματα. Οι γερμανικές τράπεζες επιφυλάσσονται να δεσμευθούν. Οσο οι εγχώριες τράπεζες μπορούν να επιτύχουν υψηλό επιτόκιο με την αγορά ομολόγων του Δημοσίου, το κλασικό επιχειρηματικό δάνειο δεν είναι δελεαστικό. Η Ελλάδα χρειάζεται συνεπώς μια «Μεσαία» Τράπεζα.

7) Η εγχώρια ζήτηση: Η κυβέρνηση θα πρέπει να ξεκινήσει μια πρωτοβουλία «είναι ελληνικό» (made in Greece). Ο καταναλωτής πρέπει να μπορεί να διακρίνει, πιο προϊόν έχει ελληνική προέλευση. Επιπλέον: Στο ελληνικό λιανικό εμπόριο πρέπει τα μελλοντικά δάνεια να υπάγονται σε ρήτρα που θα προβλέπει ότι θα έχουν 50% προϊόντα ελληνικής προέλευσης.

8) Γεωργικά προϊόντα: Η χώρα πρέπει να επικεντρωθεί σε μια συντονισμένη προσπάθεια για την καλύτερη αγορά υψηλής ποιότητας αγροτικών προϊόντων της όπως π.χ. το ελαιόλαδο. Τα ελληνικά εστιατόρια σε όλο τον κόσμο αποτελούν ενδεχόμενη αγορά και οι γαστρονόμοι πρέπει να είναι πρεσβευτές των ελληνικών προϊόντων.

9) Πληροφορική: Η Ελλάδα είναι σε καλό δρόμο να ανέβει στον Ολυμπο της ευρωπαϊκής πληροφορικής. Στον τομέα της ηλεκτρονικής υγείας, για παράδειγμα, κέρδισε η χώρα ένα σημαντικό βραβείο. Υπάρχουν λοιπόν δυνατότητες, οι οποίες πρέπει να χρηματοδοτηθούν άμεσα.

10) Ναυτιλία: Η χώρα μπορεί να εξελιχθεί σε «σούπερ λιμένα» για την Ευρώπη, αν υπάρχει επιτέλους σοβαρή επέκταση των υποδομών της. Αναγκαία είναι η ανάπτυξη υποδομών κατά το πρότυπο του «ship and rail».

11) Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας: H Ελλάδα διαθέτει την πιο εξελιγμένη νομοθεσία για την ηλιακή ενέργεια έχοντας τη μεγαλύτερη ηλιοφάνεια στην Ευρώπη. Η υποδομή για την ηλιακή ενέργεια πρέπει να αναπτυχθεί έτσι ώστε να εξάγεται κιόλας.

12) Αμυντικές δαπάνες: Η συμμετοχή της Ε.Ε. είναι αναγκαία. Η αναγνώριση των ανατολικών συνόρων της Ελλάδας ως ευρωπαϊκά σύνορα πρέπει να συζητηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αν οι υφιστάμενες αξιώσεις προστασίας μπορούσαν να μετατραπούν σε πράξη, αυτό θα σήμαινε μια περαιτέρω ανάσα για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον θρύλο, ο Ηρακλής χρειάστηκε μόλις ένα χρόνο για να πραγματοποιήσει τους 12 άθλους. Ενδεχομένως, η Ελλάδα να χρειαστεί περισσότερο χρόνο. Να εξαφανίσεις νοοτροπίες, όπως το φακελάκι, δεν επιβάλλεται βραχυπρόθεσμα. Οι Ελληνες έχουν καταλάβει ότι μια ριζική αλλαγή νοοτροπίας είναι αναγκαία.
Και όταν θα αρχίσουν να φαίνονται τα αποτελέσματα, η Ευρώπη θα θυμάται μια διαφορετική ελληνική λέξη, η οποία είναι ισχυρότερη από το φακελάκι: Είναι «το φιλότιμο». Αυτή η λέξη που σημαίνει αρετή, αξιοπρέπεια, τιμή, αλλά και υπερηφάνεια.''

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_27/05/2010_402354

Share/Bookmark

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πως να εξηγήσεις σε μια φράση τα όσα ζεις και ακούς

Αντώναρος... Χέστηκε η φατμέ στο Γεντί κουλέ

Εκ στόματος κόρακος εξελεύσεται κρα