ΈΝΑ ΜΕΛΛΟΝ ΩΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΟΝΕΙΡΕΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΝΕΟΙ, ΔΕΙΧΝΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΕΡΕΥΝΑ

Νέοι, πτυχιούχοι και μετανάστες
Eπτά στους δέκα πτυχιούχους ΑΕΙ ή ΤΕΙ θα προτιμούσαν να εργαστούν στο εξωτερικό και τέσσερις στους δέκα έχουν ήδη ξεκινήσει ενέργειες για να μεταναστεύσουν, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Κάπα Research για το Βήμα. Ενα νέο κύμα μετανάστευσης από την Ελλάδα προς το εξωτερικό έχει αρχίσει να σχηματίζεται όχι μόνο από φοιτητές που αποφασίζουν να μείνουν «έξω», αλλά από επαγγελματίες όλων των κλάδων που βλέπουν την παραμονή στη χώρα σαν δρόμο που οδηγεί σε αδιέξοδο.
Πέρασε ανεπιστρεπτί η περίοδο που το μεταναστευτικό κύμα από την Ελλάδα αποτελείτο από νύφες και αγρότες που εγκατέλειπαν τα χωριά τους για τα Γερμανικά ορυχεία ή τα αμερικανικά εστιατόρια.
Η νέα γενιά μεταναστών έχει πτυχίο και αντιμετωπίζοντας την έλλειψη προοπτικής καριέρας στην Ελλάδα αναζητεί αξιοκρατία και ελπίδα στο εξωτερικό.
Το συμπέρασμα-σοκ που προκύπτει από τη μεγάλη έρευνα της Κάπα Research την οποία παρουσιάζει «Το Βήμα» είναι ότι επτά στους δέκα Έλληνες οι οποίοι είτε έχουν ολοκληρώσει είτε ολοκληρώνουν τις σπουδές τους θα εγκατέλειπαν ευχαρίστως την Ελλάδα για μια δουλειά στο εξωτερικό, ενώ οι μισοί από αυτούς έχουν ήδη προβεί και στις σχετικές ενέργειες.
Στις απαντήσεις που δόθηκαν απεικονίζονται ανάγλυφα η αγωνία τους για το μέλλον και η απογοήτευσή τους για την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά. Εκφράζεται επίσης η έλλειψη εμπιστοσύνης στα κόμματα και στο κράτος, ενώ τονίζουν ότι η εκτεταμένη διαφθορά που επικρατεί και η έλλειψη κανόνων αξιοκρατίας τους οδηγούν στην απόφαση να αναζητήσουν την τύχη τους εκτός των συνόρων της χώρας.
Το πιο εντυπωσιακό συμπέρασμα της έρευνας της Κάπα Research είναι ότι η μεγάλη πλειονότητα των νέων με πτυχίο στην Ελλάδα δηλώνει πρόθυμη να εγκαταλείψει τη χώρα για να βρει μια σταθερή και καλά αμειβόμενη εργασία. Από το σύνολο των ερωτηθέντων, το 73,6% δηλώνει ότι θα έφευγε από την Ελλάδα, ενώ το 42% δηλώνει ότι έχει ήδη προβεί σε συγκεκριμένες κινήσεις για να το επιτύχει, αναζητώντας εργασία στο εξωτερικό, κατοικία ή κάποιο ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα πρόσθετης επιμόρφωσης. Από εκείνους οι οποίοι δηλώνουν πρόθυμοι να εργαστούν στο εξωτερικό, το 66,4% δηλώνει ότι το κάνει για να έχει καλύτερη ποιότητα ζωής συνολικά, το 44,7% για να βρει μια καλή δουλειά και το 32,6% για να διασφαλίσει περισσότερη αξιοκρατία στην εξέλιξή του.
Σύμφωνα με την κοινοτική δημοσκόπηση, τα υψηλότερα ποσοστά ετοιμότητας για εγκατάσταση σε άλλη περιοχή ή χώρα εμφανίζουν η Κύπρος, η Σουηδία και η Γαλλία με 66%, ενώ τα χαμηλότερα η Πορτογαλία.
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι στο πρώτο μόνο εξάμηνο του 2010 οι αιτήσεις για χορήγηση βίζας στην πρεσβεία της Αυστραλίας στην Αθήνα ξεπέρασαν τις 77.000 απο νέους που επιθυμούν να μεταναστεύσουν!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πως να εξηγήσεις σε μια φράση τα όσα ζεις και ακούς

Αντώναρος... Χέστηκε η φατμέ στο Γεντί κουλέ

Εκ στόματος κόρακος εξελεύσεται κρα