ΕΛΙΑ ΚΑΙ ΛΑΔΙ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΛΙΝΑ ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΥ


Τα προϊόντα της ελιάς αποτελούν μέρος της βασικής διατροφής για τους Ελληνες. Οι περισσότερες ελληνικές συνταγές, άλλωστε, ξεκινούν με λάδι στην κατσαρόλα ή στο τηγάνι! Γι’ αυτό και εμείς ταξιδεύουμε στην ελληνική επαρχία, γνωρίζοντας από κοντά την ελιά και το λάδι. Στα μουσεία μαθαίνουμε την ιστορία τους, στα αγροτουριστικά καταλύματα κοιμόμαστε δίπλα σε ελαιώνες και το πρωί συμμετέχουμε στη συγκομιδή, και στα εστιατόρια μαθαίνουμε να εκτιμάμε το αγνό, παρθένο ελαιόλαδο.
 




ΜΟΥΣΕΙΑ

• Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού

(Οθωνος Αμαλίας 129, Σπάρτη, Τ/27310-89.315, www.piop.gr, ανοιχτό καθημερινά πλην Τρίτης, 10.00 - 18.00, είσοδος: 3 ευρώ)
Στην καρδιά της Λακωνίας, μιας από τις κύριες ελαιοπαραγωγούς περιοχές της χώρας, το μουσείο παρουσιάζει την ιστορία της ελιάς, τη θέση της στην ελληνική οικονομία και τον τρόπο που αυτή παρουσιάστηκε στην τέχνη. Τα εκθέματα περιλαμβάνουν, επίσης, παλιά μηχανήματα ελαιοτριβείου και μηχανισμούς.

• Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας
(Αγία Παρασκευή, Λέσβος, Τ/22530-32.300, www.piop.gr, ανοιχτό καθημερινά πλην Τρίτης, 10.00 - 18.00, είσοδος: 3 ευρώ)
Στεγάζεται στο παλιό κοινοτικό ελαιοτριβείο του χωριού και εδώ θα μάθουμε όλα τα βασικά στάδια της διαδικασίας παραγωγής του λαδιού και τις αλλαγές που επέφερε η εξέλιξη της τεχνολογίας. Δίνεται ιδιαίτερη έμφαση και στον κοινοτικό χαρακτήρα που είχε το παλιό ελαιοτριβείο, το οποίο λειτούργησε αδιάλειπτα από το 1911 ώς το 1967, οπότε και λόγω δικτατορίας συνελήφθησαν τα περισσότερα μέλη του κοινοτικού συμβουλίου.

                                                                     ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ

• Ελαιώνας της Γέρας
(Μάρμαρο, Πέραμα, Κόλπος Γέρας, Λέσβος, Τ/22510-52.105, www.lesvoseleon.gr, 55 - 60 ευρώ το δίκλινο χωρίς πρωινό)
Μέσα στον πυκνόφυτο ελαιώνα 9 στρεμμάτων, βρίσκουμε αυτόνομους παραδοσιακούς ξενώνες για όλες τις επιλογές: από δίκλινα δωμάτια μέχρι μεγάλα σπίτια για 5 άτομα. Ολα τα κτίρια είναι παραδοσιακά, με μεγάλους χώρους. Κάνουμε βόλτα στον ελαιώνα, αλλά βοηθάμε και στις αγροτικές δουλειές: κλάδεμα και μάζεμα ελιάς καθώς και άλλες αγροτουριστικές δραστηριότητες καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου.

• Λιοτρίβι
(Βελιές Μονεμβασιάς, Τ/27320-61.395, www.liotrivi.info, από 70 ευρώ το δίκλινο με πρωινό)
Ο επάνω όροφος ήταν το πατρικό σπίτι του Γιάννη Ρίτσου, όπου ο ποιητής περνούσε τα καλοκαίρια του, και στο ισόγειο λειτουργούσε ελαιοτριβείο. Σήμερα, το κτίσμα είναι μέρος του αγροτουριστικού ξενώνα. Ο επάνω όροφος είναι αφιερωμένος στον ποιητή με την πλήρη συλλογή των βιβλίων του, ενώ στο ισόγειο το λιοτρίβι έχει διαμορφωθεί ως μουσείο, με τα παλιά μηχανήματα να διηγούνται την ιστορία της ελιάς και της επεξεργασίας της έως και το 1960, οπότε και σταμάτησε να λειτουργεί το ελαιοτριβείο. Δίπλα, πέντε νέα πέτρινα κτίρια, χτισμένα και αυτά μέσα στον ελαιώνα, φιλοξενούν τα δωμάτια.

• Ελιά
(Ανω Βούβες, Κολυμβάρι Χανίων, Τ/28240-83.056, www.elia-crete.com.gr, 80 - 150 ευρώ το δίκλινο με πρωινό)
Πανάρχαιοι ελαιώνες περιτριγυρίζουν τον ξενώνα, που βρίσκεται 25 χιλιόμετρα από την πόλη των Χανίων. Χτισμένα μέσα σε ένα κτήμα 150 στρεμμάτων, ο παραδοσιακός ξενώνας Ελιά και η βίλα Ελάνθη είναι οι ιδανικές επιλογές για να χαλαρώσουμε, με τη μυρωδιά της ελιάς στα ρουθούνια μας. Στη βόλτα μας στον ελαιώνα, σταματάμε για να θαυμάσουμε την ελιά ηλικίας 2.500 ετών, κλαδιά της οποίας χρησιμοποιήθηκαν για να στεφθούν οι νικητές του Μαραθωνίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004.

Σημ. Αυτό είναι ένα μικρό δείγμα των ξενώνων που σχετίζονται με την ελιά και το λάδι. Υπάρχουν πολλές ακόμα αγροτουριστικές μονάδες, χτισμένες σε ελαιώνες, όπου μπορείτε να έρθετε σε επαφή με τη διαδικασία παραγωγής της ελιάς και του ελαιολάδου.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
                                                                            ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Σε πάρα πολλές περιοχές γίνεται, πλέον, προσπάθεια να δοθούν κίνητρα για να χρησιμοποιείται αποκλειστικά το ελληνικό ελαιόλαδο στις κουζίνες των εστιατορίων. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται το  Σήμα Ποιότητας Κρητικής Κουζίνας. Για να λάβει το σήμα κάποιο εστιατόριο ή ταβέρνα, θα πρέπει να χρησιμοποιεί αποκλειστικά παρθένο ελαιόλαδο στο σύνολο της κουζίνας. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ και λίστα με τα πιστοποιημένα εστιατόρια στο www.cretan-nutrition.gr

Και το Σήμα Ελληνικής Κουζίνας, που έχει θεσπίσει ο ΕΟΤ σε συνεργασία με τον ΕΦΕΤ, κινείται προς αυτή την κατεύθυνση: τη διασφάλιση της ποιότητας του ελαιολάδου που σερβίρεται.

http://www.kathimerini.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πως να εξηγήσεις σε μια φράση τα όσα ζεις και ακούς

Αντώναρος... Χέστηκε η φατμέ στο Γεντί κουλέ

Εκ στόματος κόρακος εξελεύσεται κρα