DER SPIEGEL: Η Ελλάδα έχει αποτύχει

DER SPIEGEL: Η Ελλάδα έχει αποτύχει
Δημοσίευμα του DER SPIEGEL για την δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδος και την έκθεση που ετοιμάζει η τρόικα.

Η ΕΕ θέτει επανεξετάζει την καταβολή της επόμενης δόσης της βοήθειας προς την Ελλάδα λόγω αποτυχίας στους στόχους του προγράμματος, σύμφωνα με το περιοδικό DER SPIEGEL. «Εμείς οι Ευρωπαίοι θέτουμε τους ίδιους όρους όπως και το ΔΝΤ», λέει ο αρμόδιος επίτροπος Όλι Ρεν σε συνέντευξή του στο περιοδικό «DER SPIEGEL» που κυκλοφορεί αύριο Δευτέρα. Ο κ. Ρεν προσθέτει ότι «για την επόμενη δόση θα αποφασίσουμε μετά την έκθεση της τρόικας», ενώ τονίζει ότι «η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή». Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του προεδρεύοντος στην Ευρωζώνη Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ότι το ΔΝΤ εξετάζει να αρνηθεί την καταβολή της δόσης του Ιουνίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «DER SPIEGEL», το κλιμάκιο της τρόικας που αξιολογεί τη δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας, στην τριμηνιαία έκθεση που θα επιδοθεί την επόμενη εβδομάδα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΔΝΤ και ΕΚΤ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα έχει αποτύχει σε όλους τους προσυμφωνηθέντες δημοσιονομικούς στόχους. Το έλλειμμα είναι μεγαλύτερο από το αναμενόμενο. Ως λόγος αναφέρεται ότι η Ελλάδα συνεχίζει να δαπανά περισσότερα από όσα είχαν συμφωνηθεί στο πρόγραμμα βοήθειας. Επιπρόσθετα τα φορολογικά έσοδα υπολείπονται των στόχων. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το κλιμάκιο της τρόικας προειδοποιεί ότι οι αποκλίσεις από την εφαρμογή του προγράμματος θα έχουν «μοιραίες συνέπειες» με νέα πλήγματα στην πιστοληπτική φερεγγυότητα της χώρας. Έτσι θα καταστεί αδύνατο για την Ελλάδα να δανειστεί από τις αγορές 25 δισ. ευρώ, όπως έχει συμφωνηθεί, αναφέρει το περιοδικό.
Ως μέτρα οι ειδικοί της τρόικας προτείνουν στην ελληνική κυβέρνηση να βελτιώσει το σκέλος των εσόδων με αύξηση των φόρων, αλλά και τη διασφάλιση για την πραγματική είσπραξή τους. Επιπρόσθετα η τρόικα ζητά από την κυβέρνηση να επιταχύνει το ρυθμό των ιδιωτικοποιήσεων και πέρα από τα συμφωνηθέντα 50 δισ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα του DER SPIEGEL «οι ειδικοί διαπιστώνουν ότι το ελληνικό κράτος έχει στην κατοχή του ακίνητα, επιχειρήσεις και λοιπή ιδιοκτησία ύψους 300 δισ. ευρώ».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πως να εξηγήσεις σε μια φράση τα όσα ζεις και ακούς

Αντώναρος... Χέστηκε η φατμέ στο Γεντί κουλέ

Εκ στόματος κόρακος εξελεύσεται κρα