ΡΟΔΟΣ-ΠΟΛΗ ΑΝΑΞΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ

Σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών από την ίδρυσή της, στα τέλη του 5ου αιώνα π.X., έως τους Νεότερους χρόνους, η πόλη της Ρόδου, γοητεύει  έλληνες και ξένους επισκέπτες με τα εντυπωσιακά ιπποτικά οικοδομήματα, τις γραφικές πλατείες, τα ξεχωριστής αρχιτεκτονικής κτίρια, τα χριστιανικά και μουσουλμανικά μνημεία, τα πάρκα, τους χώρους πρασίνου και τους ανοιχτούς δρόμους της.
Εντός των τειχών, στη μεσαιωνική πόλη με τις όμορφες πλατείες και τα μοναδικής αξίας κτίρια, ξεχωρίζουν το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου και η Οδός των Ιπποτών.

Το γεγονός ότι η Παλιά πόλη της Ρόδου συγκαταλέγεται,μέχρι στιγμής,στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO,όμως δε φαίνεται να συγκινεί και ιδιαιτερα τους συντοπίτες μου,αφού από μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς,οι Ροδίτες,έχουνε καταντήσει τη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου ένα απέραντο...παλαιοπωλείο να το πώ; Ένα απέραντο σουβλατζίδικο να το πώ;Όπως και να το αναφέρω μονο μνημείο δεν είναι αυτό το πράγμα.

Μέσα Ιουλίου λοιπόν αποφάσισα να αφήσω για λίγες ημερες τα κρύα βραδια της Στοκχόλμης, και να κατεβω στα μέρη που γεννήθηκα και μεγάλωσα,για ολιγοήμερες διακοπές.

Μπαίνοντας από την κυρια είσοδο της πόλης,ανήλικοι αθίγγανοι επαίτες,χωρίς το παραμικρό ίχνος στοιχειώδους καθαριότητας,κρατώντας σπασμένα ακορντεόν,και στο άλλο χέρι μικρά σκυλιά δεμένα με το σχοινί,στην προσπάθεια τους να τραβήξουν την προσοχή των επισκεπτών,υποδέχονται ντόπιους και τουρίστες,ζητιανεύοντας,σε μια από της πιο τουριστικές περιοχές,αν όχι του κόσμου,τουλάχιστον της Μεσογείου.Αυτή είναι η πρώτη εικόνα ενός επισκέπτη της Μεσαιωνικής πόλης της Ρόδου

Προχωρώντας με προορισμό τη κεντρική πλατεία με το μεγάλο συντριβάνι,κράχτρες από σουβλατζίδικα και εστιατόρια να σταματάνε με το έτσι θέλω τουρίστες και να τους τραβάνε ακόμα και από το μπράτσο στα μαγαζιά τους.προκειμενου να δοκιμάσουν λίγο από το greek souvlaki. Πινακίδες από μαγαζιά σχεδόν στη μέση του πεζοδρομου όπου και όπως να είναι.Το ότι είναι πεζόδρομος όμως δε συγκινεί κανέναν.Λάτρες του μηχανοκίνητου αθλητισμού,με μηχανάκια και αυτοκίνητα,μαρσάρουν,κορνάρουν και σε αρκετές περιπτώσεις βρίζουν με σύγχρονα ελληνικά,( στην άκρη malaka! )τουρίστες προκειμενου αυτοί να κάνουν στην άκρη,για να περάσουν.
Η απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων ισχύει μονο στα χαρτιά.Ελλαδάρα μου!!!
Οι κάδοι των σκουπιδιών γεμάτοι με βουνό τα σκουπίδια και τις γάτες να κάνουν party,ενώ οι οδοκαθαριστές εκτελούν χρέη διοικητικών υπαλληλων στα γραφεία του δήμου της Ρόδου,ξεσκονίζοντας λουκουμάδες.

Στα εμπορικά καταστήματα κατά μήκος της οδού Σωκράτους,που πουλάνε ενθύμια του νησιού,οι τουρίστες μπορούν να διαλέξουν μεταξύ άλλων,δονητές όπου τα παπάρια αντικαταστάθηκαν από ένα ανοιχτήρι μπουκαλιών (δεν είναι πλακα), σφεντόνες και τόξα κινεζικης προέλευσης,και φυσικά cart postal φωτογραφίες που απεικονίζουν το νησί σαράντα και πλέον χρονια πριν.Να ζούμε να τα θυμόμαστε, ένα πράγμα.
Δεν υπάρχει ούτε ένα τουριστικό μαγαζί χωρίς αυτά τα...προϊόντα.
Για τοπικά προϊόντα που να θυμίζουν βρε παιδί μου Ρόδο,ούτε για αστείο,εκτος από τα καταστήματα με δερμάτινα είδη,που κατασκευάζονται στη Ρόδο(;)

Έπρεπε να γεράσω για να καταλάβω ότι αυτά είναι μερικά από τα πιο συνήθη δώρα,για κάποιον που θελήσει να αγοράσει ενθύμια από τη Ρόδο.

Και στο κέντρο με το μεγάλο συντριβάνι,απόγονοι του Σοφοκλή, Έλληνες λεβέντες με κορμοστασιά μαϊμούς,μπάτσοι,(πρώην άνεργοι,και άχρηστοι να κάνουν οτιδήποτε άλλο στη ζωή τους), της ομάδας Δίας να διώχνουν σαν σκυλιά κυριολεκτικά, Iαπωνεζους τουριστεs διότι τόλμησαν -άκουσον άκουσον-να βγάλουν φωτογραφία της μηχανές τους.
Στο άκουσμα "έλα έλα ρε ουστ" οι καημένοι οι τουρίστες είτε φοβισμένοι είτε προσβεβλημένοι έφευγαν άρον άρον από τη πλατεία,κουνώντας καταφατικά το κεφάλι.Τουρίστες που έρχονται από όλα τα μήκη και πλάτη της γης να έχουνε τέτοια συμπεριφορά;Γιατί και τι έγινε.Αλλα μήπως αυτός ο ανεκδιήγητος μπάτσος καταλαβαίνει ότι πληρώνεται από αυτόν τον τουρίστα;Που να το καταλάβει θα μου πείτε.Το μπεγλέρι στα δάχτυλα του,και με βλέμμα που θα το ζήλευε και ο ίδιος ο Κασιδιάρης,του δίνουν αυτοπεποίθηση Άρχοντα.Πως το λένε...Γαμώ και δέρνω!

Δεν έχει περάσει άλλωστε ούτε μια εβδομάδα όταν, τριάντα περίπου άτομα,εργαζόμενοι σε εστιατόρια και μπαράκια οι περισσότεροι από αυτούς κράχτες,πλακωθήκανε στο ξύλο,μπροστά σε χιλιάδες τουρίστες εισπράττοντας ειρωνικά χειροκροτήματα από τους ξένους επισκέπτες αλλα και το χλευασμό τους.Οι φωτογραφίες από τους τουρίστες θα κάνουν το γύρo του κόσμου από το διαδίκτυο,για να αποδείξει του λόγου το αληθές.Την πλήρη παρακμή της ελληνικής κοινωνίας.Είναι οι ίδιοι που ψηφίσανε τον μαλακα του "Λεφτά υπάρχουν".Είναι οι ίδιοι που σε κάθε αποτυχία τους φταίνε πάντε οι άλλοι,ενώ για ότι θετικό συμβαίνει είναι επειδή είναι Έλληνες και απόγονοι του Alexander the Great.Είναι οι τύποι που συντηρούν την παρακμή,και δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα.Είναι οι ίδιοι οι δολοφόνοι του ελληνικού πολιτισμού,και λάτρεις του τούρκο-μπαρόκ,που Σάββατο βραδυ συχνάζουν πρώτη πιστα στα σκυλάδικα.Είναι ο κλασικός μαλάκας που βγάζει τα ματια μονος του,αλλα στην τελική του φταίνε πάντα οι άλλοι.

 Ένα υπέροχο σκηνικό σε μια αθλια παράσταση.Τίποτα μα τίποτα δε θυμίζει πολιτισμό,κουλτούρα,φιλοξενία,καθαριότητα,σεβασμό.Είναι έννοιες ξένες πλέον.Γιατί πολύ απλά είναι ένας λαός που εκτροχιάστηκε από την ίδια του την ιστορία.Ιστορία,πολιτισμός,καθαριότητα και φιλοξενία στο βωμό του εύκολου κεδρους.
Σημασία πλέον έχει το πως θα πουλήσουμε,να τα κονομήσουμε.Αυτά τα τείχη της μεσαιωνικής πόλης,θα μπορούσαν να μιλήσουν και να πουν την ιστορία που κουβαλούν αιώνες.Τα καλύψαμε με φθηνά t-shirts να πουλήσουμε.Αυτό μας ενδιαφέρει. 
Ούτως η άλλως "When you discover the meat we had already Cholesterol".Αυτά γράφανε και τα κινεζικης προέλευσης t-shirts.Τα υπόλοιπα απλά υπενθυμίζανε το Greek culture με φόντο τη Μύκονο.Αρκεί ένα μπλουζάκι για να περάσει το μήνυμα που θέλουμε.Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια.

 Ευτυχώς υπάρχουν φωνές για να αλλάξει η κατάσταση αλλα φωνή βοώντος εν τη ερήμω.Τα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης-ο θεός να τα κάνει δηλαδή- δεν έχουν καμια διάθεση να συγκρουστούν με το κατεστημένο.Οι δημοσιογράφοι αναλώνονται στις δημόσιες σχέσεις με τοπικούς άρχοντες,και θα τους βρείτε στο προαύλιο της νομαρχίας να σαλιαρίζουν με αντιδημάρχους και άλλους "πρίγκηπες" μετά από κάθε δημοτικό συμβούλιο,και μετά πηγαίνοντας για καφέ στα γνωστά στέκια της πόλης με ύφος αλλα...Πρετεντέρηδες!

Kανένας δεν φαίνεται να πήρε στα σοβαρά την προειδοποίηση της UNESCO,για ανάκληση της αναγνώρισης ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς.Κατά τη γνώμη μου,αν η UNESCO σέβεται το έργο της θα έπρεπε να την είχε αποχαρακτηρίσει ήδη την Παλιά πόλη από μνημείο.Είναι ντροπή αυτό που συμβαίνει στη μεσαιωνική πόλη και δεν τιμάει ούτε την Ρόδο,ούτε την Ελλάδα,ούτε την ιστορία της.

Στην εικόνα της Ρόδου δυστυχώς αντικατροπτίζεται ολόκληρη η ελληνική κοινωνία.Μια κοινωνία που περιμένει από τους...Nεφελιμ την αλλαγή,χωρίς η ίδια η κοινωνία να έχει καμια διάθεση να αλλάξει.Εξακολουθεί να συντηρεί ένα σύστημα καταστροφικό και αντιπαραγωγικό,που αρνείται να συνειδητοποιήση ότι καμία χωρα,κανένας πολιτισμός δεν φτωχαίνει οικονομικά,αν δεν φτωχύνει πρώτα πνευματικά.Ας βάλει ο θεός της Ελλάδας το χέρι του,γιατί ως Έλληνες αποδειχτήκαμε κατώτεροι των περιστάσεων και της ιστορίας μας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πως να εξηγήσεις σε μια φράση τα όσα ζεις και ακούς

Αντώναρος... Χέστηκε η φατμέ στο Γεντί κουλέ

Εκ στόματος κόρακος εξελεύσεται κρα