Βίντεο και φωτογραφίες: ʼΑθλιος και ακατάλληλος ο χώρος του ιατρείου στο αεροδρόμιο Ρόδου.

Το παρακάτω άρθρο που δημοσιεύει η εφημερίδα Ροδιακή,αποδεικνύει με τον πιο περίτρανο τρόπο,ότι πολιτικο σύστημα,και τοπική αυτοδιοίκηση δεν μπορούν η δεν θέλουν,να προβούν ακόμα και στα αυτονόητα,όπως είναι το θέμα με το ιατρείο του αεροδρομίου της Ρόδου,όπου εκατομμύρια ξένων τουριστών περνάνε κάθε χρόνο.
Το πιο κωμικοτραγικό για εμενα είναι πως η τοπική αυτοδιοίκηση και ο δήμαρχος της Ρόδου k-Κουσουρνάς,ήθελε να κάνει τη Ρόδο πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης,τη στιγμή που τα αυτονόητα,γίνονται αδύνατα σε αυτό τον τόπο.


Νερά αποχέτευσης από τον όροφο του αερολιμένα Ρόδου, στάζουν στον χώρο όπου κοιμάται ο ένας και μοναδικός εφημερεύων γιατρός του διεθνούς αερολιμένα της Ρόδου, δίπλα από το ιατρείο του αερολιμένα, από τον οποίο διακινούνται ετησίως 3,8 εκατομμύρια επιβάτες και στον οποίο εισπράττονται ετησίως 30 τουλάχιστον εκατομμύρια ευρώ από το «σπατόσημο»!

 Η κατάσταση που είναι γνωστή εδώ και δύο τουλάχιστον χρόνια, με επίσημα έγγραφα στην κεντρική υπηρεσία της ΥΠΑ, στο αρμόδιο Υπουργείο, στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και στο Υπουργείο Υγείας, μέσω του Νοσοκομείου της Ρόδου και της ΔΙΠΕ, αποτελεί πραγματική ντροπή για το νησί της Ρόδου, αφού τελικά ούτε ένα ιατρείο δεν είμαστε σε θέση να διαμορφώσουμε και να λειτουργήσει σωστά εξυπηρετώντας έτσι όλα τα έκτακτα και τακτικά περιστατικά.

 Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της Ρόδου κ. Χρήστος Μαντάς, που μίλησε χθες στη «Ροδιακή» χαρακτήρισε την περίπτωση ως εξαιρετικά απίστευτη αφού επί δύο σχεδόν χρόνια παρά το γεγονός ότι έχουν ενημερωθεί οι πάντες, δεν μπόρεσε να δοθεί μια ουσιαστική λύση. Το φωτορεπορτάζ που μας παραχώρησε, δείχνει με ακρίβεια και χωρίς καμία απολύτως υπερβολή, τις απαράδεκτες συνθήκες μέσα στις οποίες καλούνται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους οι γιατροί, τον χώρο όπου διανυκτερεύουν τους μήνες όπου το αεροδρόμιο σφύζει από κίνηση σε 24ωρη βάση καθώς επίσης και την οροφή από την οποία στάζουν τα νερά των αποχετεύσεων του επάνω ορόφου!

Στις αρχές του τρέχοντος μήνα μάλιστα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΙΣΡ κ. Μαντά, στάλθηκε σε κάθε αρμόδιο φορέα του νησιού μας αλλά και στον ίδιο τον διοικητή της ΥΠΑ έγγραφο από την γιατρό που υπηρετεί στο αεροδρόμιο την κ. Μαγδαληνή Γκινή, το οποίο αναφέρει συγκεκριμένα: «Λόγω της επικείμενης τουριστικής περιόδου και της ανάγκης που θα προκύψει για 24ωρη κάλυψη του Διεθνούς Αερολιμένα Ρόδου, σας δηλώνω ότι αδυνατώ να εφημερεύσω στον υπάρχoντα χώρο του Ιατρείου, ο οποίος κρίνεται ως υγειονομικά ακατάλληλος αφού είναι κλειστός εσωτερικός χώρος χωρίς φωτισμό και εξαερισμό, ενώ ταυτόχρονα να στάζουν από το ταβάνι τα νερά των αποχετεύσεων από τις τουαλέτες της αίθουσας αναχωρήσεων του επάνω ορόφου. Παρακαλώ για τις άμεσα δικές σας ενέργειες»

 Γιατί «πάγωσε» η διαδικασία; Παρά το γεγονός ότι στις 4 Δεκεμβρίου 2013 με υπουργική απόφαση προκηρύχθηκε πρόχειρος μειοδοτικός διαγωνισμός για την κατασκευή νέου ιατρείου στο αεροδρόμιο της Ρόδου, εν τούτοις μέχρι σήμερα κανείς δεν ξέρει τι έγινε και αν τελικά θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες ανακατασκευής ενός χώρου που έχει επιλεγεί εντός του συγκροτήματος του αεροδρομίου της Ρόδου.
 Το ποσό που είχε αποφασιστεί να δοθεί με την διαδικασία του κατεπείγοντος, ήταν της τάξης των 35.000 ευρώ περίπου, έτσι ώστε να κατασκευαστεί ένα σύγχρονο ιατρείο το οποίο θα μπορεί να ανταπεξέλθει στις ανάγκες του διεθνούς αερολιμένα της Ρόδου.
 Η «Ρ» απευθύνθηκε χθες στην αερολιμενάρχη Ρόδου η οποία πάντως αρνήθηκε να εξηγήσει τι συμβαίνει επικαλούμενη ότι δεν ζητήσαμε την άποψή της πριν να… κάνουμε την δική μας έρευνα – ρεπορτάζ. Τα πρόβλημα του χώρου βεβαίως δεν είναι το μοναδικό σε ότι αφορά τη λειτουργία του ιατρείου στον διεθνή αερολιμένα της Ρόδου.

Ο ένας και μοναδικός γιατρός, που είτε εφημερεύει είτε είναι σε πρωινή υπηρεσία σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου κ. Χρήστο Μαντά, βρίσκεται αντιμέτωπος με μια εξοντωτική διαδικασία που ξεπερνά τα ανθρώπινα όρια πολλές φορές.

Στο αεροδρόμιο υπάρχει ασθενοφόρο και μάλιστα εξοπλισμένο πλήρως, αλλά ωστόσο αυτό δεν κάνει μεταφορές ασθενών προς το νοσοκομείο εξαιτίας του ότι δεν υπάρχει τραυματιοφορέας. Στο ιατρείο δεν υπάρχει επίσης νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ ο γιατρός σε κάθε βάρδια χρειάζεται να γίνει «χίλια κομμάτια» προκειμένου να βρίσκεται παντού όπου χρειαστεί: Έξω από το κτίριο, στις αφίξεις, στις αναχωρήσεις, στο ιατρείο, ακόμα και μέσα στο αεροσκάφος που έχει κληθεί πολλές φορές.

Κι 2η Υ.ΠΕ στον… κόσμο της. Όλα αυτά τα θέματα, σε ένα διεθνές αεροδρόμιο όπως είναι αυτό της Ρόδου θα έπρεπε να θεωρούνται αυτονόητα ότι θα αντιμετωπίζονταν μέσα σε ελάχιστο χρόνο.

Πλήρως ενήμεροι για το γεγονός με έγγραφα και στοιχεία εδώ και δύο χρόνια τουλάχιστον είναι επίσης ο Δήμος Ρόδου, η Ένωση Ξενοδόχων, ο ΠΡΟΤΟΥΡ, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, οι βουλευτές μας, τα κόμματα και κάθε άλλος «αρμόδιος» φορέας.

Στο πιο «πλούσιο» αεροδρόμιο του Αιγαίου, η κατάσταση όμως όπως αποτύπωσε και ο φακός της «Ροδιακής» είναι πραγματικά αποκαρδιωτική.

Οι αναφορές που έχουν γίνει αλλά και οι προσπάθειες και από τα στελέχη της τοπικής ΥΠΑ έχουν καταλήξει όλες στο κενό. Αυτό επιβεβαιώνει πολύ απλά, τον κανόνα που θέλει το κεντρικό κράτος των Αθηνών, να εισπράττει μόνο εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο και να μην προχωρά ούτε στις βασικές παρεμβάσεις που απαιτούνται με αποτέλεσμα να συμβαίνει όλο αυτό. Είχε γίνει και σχετική μελέτη.

 Το ζητούμενο είναι ότι μέχρι σήμερα, δεν έχει ξεκινήσει ακόμα η διαδικασία μετεγκατάστασης του ιατρείου του αερολιμένα. Κι η τουριστική μας σεζόν ξεκινά μόλις σε ελάχιστες εβδομάδες. Αυτή τη φορά πάντως η κατάσταση στο αεροδρόμιο σε ότι αφορά τη λειτουργία του ιατρείου και την άσκηση καθηκόντων του ιατρικού προσωπικού, βρίσκεται σε οριακό πραγματικά σημείο. ʼ
Αραγε θα υπάρξουν εκείνες οι συντονισμένες παρεμβάσεις που απαιτούνται για να λυθεί οριστικά ένα ακόμα χρόνιο πρόβλημα;
Ή με υποσχέσεις και με… θεωρίες θα περάσει μια ακόμα τουριστική σεζόν βάζοντας σε περιπέτεια έναν από τους πιο ζωτικούς χώρους του αερολιμένα μας;

Γράφει : Μιχάλης Μαστής




Πηγή : Βίντεο και φωτογραφίες: ʼΑθλιος και ακατάλληλος ο χώρος του ιατρείου στο αεροδρόμιο Ρόδου Η ΡΟΔΙΑΚΗ
http://rodiaki.gr/article.php?id=272666&catid=5&maincatid=1#ixzz2ubYs80Sq

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πως να εξηγήσεις σε μια φράση τα όσα ζεις και ακούς

Αντώναρος... Χέστηκε η φατμέ στο Γεντί κουλέ

Εκ στόματος κόρακος εξελεύσεται κρα