Καταρρέει η 37χρονη δικτατορία του μεταπολιτευτικού παρακράτους στα χέρια του γιου του Ανδρέα Παπανδρέου. Τίποτε λιγότερο...

Με την ανακοίνωση σήμερα της πορείας του ΑΕΠ, αναμένεται να ολοκληρωθεί ένα σερί στοιχείων στο β΄ τρίμηνο που αποδεικνύουν έμπρακτα το πολύ μεγάλο βάθος της κρίσης η οποία  πλήττει την αγορά. Οι μετρήσεις δείχνουν ότι το πρόβλημα μεγαλώνει ταχύτατα, ενισχύοντας τους φόβους όσων μιλούν για "καυτό" Σεπτέμβρη και ζοφερό χειμώνα. Προκαλούν πλέον έντονες ανησυχίες στη κυβέρνηση που παρακολουθεί σχεδόν ως θεατής τα δρώμενα.

Τα νέα μέτρα (αύξηση έμμεσων φόρων από Σεπτέμβριο, νέα περικοπή μισθών- επιδομάτων- δαπανών) δεν έχουν ακόμη φανεί στην αγορά, οι τράπεζες έχουν κλειστές τις στρόφιγγες και οι κρατικές επενδύσεις έχει προαποφασιστεί να περικοπούν και υποχρηματοδοτούνται.

Η αναθεώρηση του ΕΣΠΑ δεν έχει ολοκληρωθεί για να αυξηθεί άμεσα το χρήμα που θα τόνωνε κάποιες επιχειρήσεις, πολλά προγράμματα καθυστερούν να γίνουν.

Αν η κατάσταση συνεχιστεί, το ζήτημα δεν θα είναι μόνο κοινωνικό και πολιτικό. Θα είναι και καθαρά οικονομικό – δημοσιονομικό αφού η ύφεση θα βαθαίνει, η απώλεια εσόδων θα μεγεθύνεται και η ανάγκη για κρατικές κοινωνικές μεταβιβάσεις θα αυξάνει φέρνοντας την κυβέρνηση αντιμέτωπη με ένα δίλημμα στο οποίο η Γερμανία και οι υπόλοιποι δανειστές πιθανότατα έχουν ήδη δώσει απάντηση: αύξηση ελλείμματος ή νέα μέτρα.

Το πιο  επώδυνο στοιχείο της περασμένης εβδομάδας ήταν η εκτόξευση της ανεργίας στο 16,6% του εργατικού δυναμικού, στο 40% για τους νέους και στο 20% για τις γυναίκες. Εδειξε ότι 300.0000 θέσεις απασχόλησης  χάθηκαν σε έναν χρόνο.

Η καχεξία των επιχειρήσεων επιβεβαιώθηκε από την πορεία του εμπορίου που σύμφωνα με την ΕΣΕΕ υπέστη μείωση τζίρου τουλάχιστο κατά 25% την περίοδο των θερινών εκπτώσεων, με ό,τι αυτό σημαίνει για νέα λουκέτα τις επόμενες εβδομάδες - μήνες.

Παρ όλα αυτά η ακρίβεια συνεχίζεται, με τον πληθωρισμό να αυξάνεται (αν και βραδύτερα) με ρυθμό 2,4% και εκπροσώπους της αγοράς να μιλούν για ανατιμήσεις εν όψει του αυξημένου ΦΠΑ.

Η βιομηχανική παραγωγή έπεσε κατά 13,1% και η αύξηση στις εξαγωγές υπάρχει μεν αλλά είναι μονοψήφια. Η οικοδομική δραστηριότητα εμφανίζεται μειωμένη κατά 32,3% σε όγκο και οι δείκτες οικονομικής συγκυρίας καταγράφουν ιστορικό χαμηλό προσδοκιών στον καταναλωτή, στο κομβικό στοιχείο για την ανάκαμψη της ζήτησης στην αγορά, του τζίρου και την επιβίωση του ιδιωτικού τομέα. 


http://www.kourdistoportocali.com/default.aspx?pageid=7173


Πηγή:www.capital.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πως να εξηγήσεις σε μια φράση τα όσα ζεις και ακούς

Αντώναρος... Χέστηκε η φατμέ στο Γεντί κουλέ

Εκ στόματος κόρακος εξελεύσεται κρα