Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Καταρρέει η 37χρονη δικτατορία του μεταπολιτευτικού παρακράτους στα χέρια του γιου του Ανδρέα Παπανδρέου. Τίποτε λιγότερο...

Με την ανακοίνωση σήμερα της πορείας του ΑΕΠ, αναμένεται να ολοκληρωθεί ένα σερί στοιχείων στο β΄ τρίμηνο που αποδεικνύουν έμπρακτα το πολύ μεγάλο βάθος της κρίσης η οποία  πλήττει την αγορά. Οι μετρήσεις δείχνουν ότι το πρόβλημα μεγαλώνει ταχύτατα, ενισχύοντας τους φόβους όσων μιλούν για "καυτό" Σεπτέμβρη και ζοφερό χειμώνα. Προκαλούν πλέον έντονες ανησυχίες στη κυβέρνηση που παρακολουθεί σχεδόν ως θεατής τα δρώμενα.

Τα νέα μέτρα (αύξηση έμμεσων φόρων από Σεπτέμβριο, νέα περικοπή μισθών- επιδομάτων- δαπανών) δεν έχουν ακόμη φανεί στην αγορά, οι τράπεζες έχουν κλειστές τις στρόφιγγες και οι κρατικές επενδύσεις έχει προαποφασιστεί να περικοπούν και υποχρηματοδοτούνται.

Η αναθεώρηση του ΕΣΠΑ δεν έχει ολοκληρωθεί για να αυξηθεί άμεσα το χρήμα που θα τόνωνε κάποιες επιχειρήσεις, πολλά προγράμματα καθυστερούν να γίνουν.

Αν η κατάσταση συνεχιστεί, το ζήτημα δεν θα είναι μόνο κοινωνικό και πολιτικό. Θα είναι και καθαρά οικονομικό – δημοσιονομικό αφού η ύφεση θα βαθαίνει, η απώλεια εσόδων θα μεγεθύνεται και η ανάγκη για κρατικές κοινωνικές μεταβιβάσεις θα αυξάνει φέρνοντας την κυβέρνηση αντιμέτωπη με ένα δίλημμα στο οποίο η Γερμανία και οι υπόλοιποι δανειστές πιθανότατα έχουν ήδη δώσει απάντηση: αύξηση ελλείμματος ή νέα μέτρα.

Το πιο  επώδυνο στοιχείο της περασμένης εβδομάδας ήταν η εκτόξευση της ανεργίας στο 16,6% του εργατικού δυναμικού, στο 40% για τους νέους και στο 20% για τις γυναίκες. Εδειξε ότι 300.0000 θέσεις απασχόλησης  χάθηκαν σε έναν χρόνο.

Η καχεξία των επιχειρήσεων επιβεβαιώθηκε από την πορεία του εμπορίου που σύμφωνα με την ΕΣΕΕ υπέστη μείωση τζίρου τουλάχιστο κατά 25% την περίοδο των θερινών εκπτώσεων, με ό,τι αυτό σημαίνει για νέα λουκέτα τις επόμενες εβδομάδες - μήνες.

Παρ όλα αυτά η ακρίβεια συνεχίζεται, με τον πληθωρισμό να αυξάνεται (αν και βραδύτερα) με ρυθμό 2,4% και εκπροσώπους της αγοράς να μιλούν για ανατιμήσεις εν όψει του αυξημένου ΦΠΑ.

Η βιομηχανική παραγωγή έπεσε κατά 13,1% και η αύξηση στις εξαγωγές υπάρχει μεν αλλά είναι μονοψήφια. Η οικοδομική δραστηριότητα εμφανίζεται μειωμένη κατά 32,3% σε όγκο και οι δείκτες οικονομικής συγκυρίας καταγράφουν ιστορικό χαμηλό προσδοκιών στον καταναλωτή, στο κομβικό στοιχείο για την ανάκαμψη της ζήτησης στην αγορά, του τζίρου και την επιβίωση του ιδιωτικού τομέα. 


http://www.kourdistoportocali.com/default.aspx?pageid=7173


Πηγή:www.capital.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Να φεύγεις από όσα νόμιζες για αληθινά...

Να φεύγεις από όσα νόμιζες για αληθινά...
Να μην παίρνεις τίποτα μαζί, ούτε ενθύμια, ούτε ζακέτες για το δρόμο.
Να φεύγεις από εκεί που δεν ξέρεις γιατί βρίσκεσαι - από εκεί που δεν ξέρεις γιατί σε κρατάνε. Μπορείς να φτιάξεις ιστορίες ολοκαίνουριες, με ουρανό κι αλάτι. 
Να θυμίζουν λίγο φθινόπωρο, πολύ καλοκαίρι κι εκείνη την απέραντη Άνοιξη! 
Να φεύγεις από εκεί που δε σου δίνουν αυτά που χρειάζεσαι. 
Να απαιτείς αυτό που δίνεις να το παίρνεις πίσω - δεν τους το χρωστάς! 
Η καρδιά χαλάει, θα τη χτυπάς μια μέρα και δεν θα δουλεύει! Να μάθεις να φεύγεις... Από εκεί που ποτέ πραγματικά δεν υπήρξες. 
Να φεύγεις κι ας μοιάζει να σου ξεριζώνουν το παιδί από τη μήτρα. 
Να φεύγεις από όσα νόμιζες γι' αληθινά, μήπως φτάσεις κάποτε σ' αυτά..." 

Φράσεις της αρχαίας Ελληνικής που λέμε και σήμερα

Παρ’ όλες τις επιρροές που έχει δεχθεί η γλώσσα μας, εντούτοις χρησιμοποιούμε στον καθημερινό λόγο, εκφράσεις αυτούσιες, προερχόμενες από την αρχαία Ελληνική. Αυτές αποτελούν την απόδειξη ότι η γλώσσα είναι το μοναδικό πολιτισμικό κληροδότημα, το οποίο παραμένει ανεπηρέαστο από το χρόνο
 Είναι λοιπόν χρήσιμο να μάθουμε ή να θυμηθούμε, από που προέρχονται και από ποιούς ελέχθησαν για πρώτη φορά.

- Αιδώς Αργείοι:  όταν θέλουμε να καταδείξουμε αισθήματα ντροπής αναφερόμενοι σε κάποιον άλλο.
Ειπώθηκε από τον Στέντορα (σε έντονο ύφος) προς τους Αργείους κατά τη διάρκεια του Τρωικού πολέμου, με σκοπό να τους ανυψώσει το ηθικό όταν ο Αχιλλέας αποχώρησε από τη μάχη. (Ομήρου Ιλιάδα – Ε 787)
- Αντίπαλον δέος: όταν αναφερόμαστε σε ισχυρό αντίπαλο.
(Θουκυδίδης – Γ 11)
- Από μηχανής θεός: μη αναμενόμενη βοήθεια – λύση – συνδρομή σε κάποιο πρόβλημα ή δύσκολη κατάσταση.
Προέρχεται από θεατρικό τέχνασμα στην αρχαία Ελλάδα που χρησιμοποιούσαν οι τραγικοί ποιητές όταν ήθελαν να δώσουν διέξοδο στη …

Γιώργος Μεράντζας - Δίκοπη Ζωή

Από τους καλύτερους στίχους,κατά την γνώμη μου,που έγραψε ένας από τους σημαντικότερους στιχουργούς-ποιητές,ο Μανος Ελευθεριου. "...κρυφά και φανερά σε ακολουθούνε,η συμμορίες και η βασανιστές,και ψάχνουν μέρα νύχτα να σε βρούνε,μα δεν υπάρχει δρόμος να διαβούνε,γιατί ποτε δεν ήταν ποιητές Το χώμα που πατούν να προσκυνούνε"