πρακτικές συμβουλές για αυτούς που θέλουν να εργαστούν και να ζήσουν στη Σουηδία.

Δυστυχώς όλο και περισσότεροι Έλληνες μεταναστεύουν προς σε άλλες χώρες αναζητώντας μια καλύτερη τύχη.
Οι Έλληνες που επιλεγουν τη Σουηδία αυξάνονται συνεχώς,προς αναζήτηση εργασίας.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεια το
2010 πήραν άδεια παραμονής 438 άτομα από την Ελλάδα (371 άτομα λόγω εργασίας και 67 λόγω συγγένειας) .
Tο 2011 πήραν άδεια παραμονής 872 άτομα από την Ελλάδα (767 άτομα λόγω εργασίας και 105 λόγω συγγένειας) ο ρυθμός μετανάστευσης στη Σουηδία από την Ελλάδα συνεχίζει να αυξάνεται!

Μέχρι την 1 Αυγούστου 2012 πήραν άδεια παραμονής από την σουηδική υπηρεσία μετανάστευσης 694 άτομα (596 άτομα λόγω εργασίας, 95 λόγω συγγένειας και 3 για διάφορους λόγους).

Τυχαίνει να ζω στη Σουηδία εδώ και 3 χρονια,και τον τελευταίο καιρό,φίλοι και γνωστοί επικοινωνούν μαζί μου για προκειμενου να τους δώσω πληροφορίες σχετικά με την εύρεση εργασίας στη Σουηδία,για το κόστος διαβίωσης.

Από αυτό το blog λοιπόν θα προσπαθήσω να δώσω μερικές πρακτικές συμβουλές για αυτούς που θέλουν να εργαστούν και να ζήσουν στη Σουηδία.

Εύρεση κατοικίας
 Η εύρεση κατοικίας είναι πάρα πολύ δύσκολη στις μεγάλες πόλεις μιάς και έχουν κτιστεί τα τελευταία χρόνια ελάχιστα διαμερίσματα σε πολυκατοικίες που να νοικιάζονται. Σε μικρότερες πόλεις είναι λίγο καλύτερα τα πράματα αλλά βέβαια εκεί υπάρχουν και λιγότερες δουλειές.
Να είστε προσεκτικοί γιατί υπάρχουν κάποιοι που κοροιδεύουν και προσπαθούν να νοικιάσουν ανύπαρκτα διαμερίσματα και σπίτια με σκοπό να φάνε τα λεφτά σας. Αν δείτε ότι το νοίκι είναι υπερβολικά χαμηλό τότε να είστε προσεκτικοί.
Να ζητάτε αντίγραφο της ταυτότητας ή του διαβατηρίου του ατόμου που θέλει να σας νοικιάσει το διαμέρισμα ή το σπίτι. Ζητήστε το τηλέφωνο του και την διεύθυνση του σπιτιού. Βάλτε στο google earth την διεύθυνση για να δείτε αν υπάρχει και τι είναι. Επίσης μπορείτε να βάλτε το νούμερο του τηλεφώνου στο eniro.se για να δείτε σε ποιόν αντιστοιχεί το τηλέφωνο. Βέβαια αν είναι το τηλέφωνο απόρρητο, δεν σου δίνει στοιχεία.
Το νοίκι ανάλογα με το πού βρίσκεται το διαμέρισμα (στο κέντρο είναι πιό ακριβά σε σχέση με τα προάστια) κυμαίνονται από γύρω στα 300-500 ευρώ για μια γκαρσονιέρα μέχρι 700-1000 ευρώ για ένα τριάρι. Πάντα μέσα στο νοίκι είναι τα κοινόχρηστα, το νερό και η θέρμανση.
Υπάρχουν κάποιες ιστοσελίδες (τις παραθέτω παρακάτω)για να ψάξετε για σπίτι αλλά είναι στα σουηδικά και μερικές και στα αγγλικά. Σε μερικές πρέπει να πληρώσετε ένα ποσό για να γραφτείτε μέλος και να σας στείλουν κάποιες αγγελίες.
 
http://www.andrahand.se
http://www.bostaddirekt.com/
http://www.andrahandsguiden.com/
http://www.hyralya.se/
http://www.ny-bostad.se/uthyres.aspx
http://www.jagvillhabostad.nu
http://www.blocket.se/stockholm?q=&cg=3000&w=1&ca=11&l=0&md=th

Μισθοί
Στη Σουηδία δεν υπάρχει κατώτερος μισθός και Εθνική Γενική Συλλογική σύμβαση εργασίας. Όλοι οι μισθοί καθορίζονται από τις κλαδικές συμβάσεις εργασίας. Δηλαδή ανάλογα από τον κλάδο και το επάγγελμα υπάρχουν και οι μισθοί. Γενικά όμως μπορούμε να πούμε ότι ένας χαμηλός μισθός στη Σουηδία είναι περίπου 15.000 κορώνες μικτά (δηλαδή γύρω στα 1500 ευρώ). Ο φόρος είναι περίπου 30% (ανάλογα με τον δήμο που κατοικείς). Δηλαδή ένας χαμηλός μισθός καθαρά είναι γύρω στα 1000 ευρώ.

Κόστος ζωής
Εδώ αρχίζουν τα δύσκολα μάγκες.
Το κόστος ζωής είναι ψηλό. Σε μερικά είδη είναι πιό χαμηλό από την Ελλάδα και στα περισσότερα ψηλότερο. Πάντα η σύγκριση γίνεται μεταξύ Αθήνας και Στοκχόλμης. Στις επαρχιακές πόλεις της Σουηδίας το κόστος είναι λίγο χαμηλότερο.
Ενδεικτικά αναφέρουμε…
Εισητήριο μέσων μαζικής μεταφοράς 4-8 ευρώ για μιά ώρα (όλα τα μέσα, μετρό, λεωφορεία, προαστιακός, τραμ κλπ)
Κάρτα Μηνιαία 80 εύρω για όλα τα μέσα
1 κιλό ψωμί γύρω στα 4 ευρώ
Ένας καφές φίλτρου (500 γραμμάρια) 4-5 ευρώ.

Tι πρέπει να κάνετε μόλις έλθετε στη Σουηδία.Γενικές συμβουλές:
Γιαυτούς που θέλουν να μετακομίσουν/μεταναστεύσουν στη Σουηδία, το βασικό που πρέπει να κάνουν είναι να πάνε στην Εφορία αμέσως και να κάνουν αίτηση για να πάρουν τον λεγόμενο προσωπικό αριθμό (personnummer). (Personal number ) κάτι σαν ΑΦΜ.Χρειάζεται διαβατήριο.

Για να πάρετε τον προσωπικό αριθμό υπάρχουν κάποιες προυποθέσεις:
1. Πρέπει να υπάρχει μια διεύθυνση που μένετε στη Σουηδία.
2. Να έχετε πρόσληψη από ένα εργοδότη. Οι ώρες που πρέπει να αναγράφονται να μην είναι κάτω από τις 4 την ημέρα (αν είναι 8 ώρες την ημέρα είναι το καλύτερο), επίσης πρέπει να αναγράφεται ο μισθός ή το ωρομίσθιο.
3. Αν έχεις χρήματα έτσι ώστε να μείνεις στη Σουηδία (σε αυτήν την κατηγορία ζητάνε και ξεχωριστή ασφάλιση με ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη), πρέπει να παρουσιάσεις χαρτιά από τράπεζα για τις καταθέσεις σου ή για παράδειγμα μία σύνταξη που παίρνεται. Το μίνιμουμ ποσό που ζητάνε να έχεις είναι γύρω στις 10 – 15 χιλιάδες κορώνες το μήνα για τουλάχιστον ένα χρόνο.
4. Αν είστε άνεργοι στην Ελλάδα με ταμείο ανεργίας, έχετε το δικαίωμα να μεταφέρετε το ταμείο ανεργίας και να το παίρνετε από τον σουηδικό ΟΑΕΔ, αλλά μόνο για τρεις (3) μήνες.
Μόλις πάρετε τον προσωπικό αριθμό μπορείτε να κάνετε αίτηση στην Εφορία για να αποκτήσετε ταυτότητα. Η ταυτότητα αυτή ισχύει μόνο για την Σουηδία στις συναλλαγές σας με διάφορες υπηρεσίες. Για να ανοίξετε λογαριασμό σε σουηδική τράπεζα χρειάζεται βεβαίωση εργοδότη ότι εργαζόσαστε στη Σουηδία και ταυτότητα (Σουηδική εννοείται) στην οποια αναγράφεται ο αριθμός φορολογικού μητρώου. (ΑΦΜ)

Πρέπει επίσης για σας που θα μείνετε πάνω από 3 μήνες να κάνετε αίτηση στην Υπηρεσία Μετανάστευσης όταν έχετε πάρει τον προσωπικό αριθμό ή μπορείτε να το κάνετε και παράλληλα με την Εφορία αλλά τότε θα πρέπει ναπάτε έτσι κι αλλοιώς μετά στην Υπηρεσία Μετανάστευσης. Την τελευταία περίοδο από την Εφορία στέλνουν όσους θέλουν προσωπικό αριθμό πρώτα στην Υπηρεσία Μετανάστευσης. 
Από την 1 Γενάρη 2012 βγάζουν στην Υπηρεσία Μετανάστευσης ένα είδος ταυτότητας, που αποδεικνύει ότι έχετε άδεια παραμονής.*
 
ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ
Ο τρόπος ζωής στη Σουηδία δεν εχει καμια σχέση με τον Ελληνικό με ότι αυτό συναπάγεται.Eνας απλός εργαζόμενος όπως εγώ για παράδειγμα είναι δουλειά-σπίτι,σπίτι-δουλειά.
Τώρα  εάν δεν έχετε κάποιο γνωστό,φίλο η συγγενή που θα σας βοηθήσει να εργαστείτε στην επιχείρηση του,καλο θα είναι να ξέρετε τη Σουηδική γλώσσα,αλλιώς η εύρεση εργασίας θα είναι από δύσκολη έως αδύνατη τις περισσότερες φορες.
Η γνώση της Σουηδικής θεωρείτε απαραίτητη.

-Επίσης είναι απαραίτητο να έχετε μαζί σας την Ευρωπαική κάρτα ασθενείας.
-Αν έρχεστε για να ζήσετε μόνιμα, πάρτε μαζί σας και ότι χαρτιά έχετε σε σχέση με σπουδές και εργασία (απολυτήριο Λυκείου, πτυχίο από σχολή ΤΕΙ/ΑΕΙ που έχετε αποφοιτήσει, άδεια εξάσκησης επαγγέλματος, δίπλωμα οδήγησης κλπ). Στη Σουηδία μπορείτε να κάνετε ισοτιμία πτυχίου.
-για όσους σκοπεύουν να μετακομίσουν στη Σουηδία και είστε ανειδίκευτοι,ένα επαγγελματικό δίπλωμα,όχι μονο θα σας βοηθήσει να βρείτε γρήγορα δουλειά,αλλα και ο μισθός σας θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερος από την Ελλάδα.

*Μπορεί όλα τα παραπάνω με τις ταυτότητες και τις άδειες παραμονής να σας φαίνονται βουνό,αλλα μην ανησυχείτε.Σε μια δυο μέρες το πολύ έχετε τελειώσει.Η γραφειοκρατία και η ταλαιπωρία είναι έννοιες άγνωστες εδώ.Εάν έχετε και κάποιο γνωστό σας, που μπορεί να σας βοηθήσει,θα ξεμπερδέψετε γρήγορα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πως να εξηγήσεις σε μια φράση τα όσα ζεις και ακούς

Αντώναρος... Χέστηκε η φατμέ στο Γεντί κουλέ

Εκ στόματος κόρακος εξελεύσεται κρα