Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κοινωνική «έκρηξη» φοβάται το ΔΝΤ

από Daily Telegraph
  
Η χειρότερη εργασιακή κρίση από τη δεκαετία του 1930 δημιουργεί τον κίνδυνο κοινωνικής «έκρηξης» σε Ευρώπη και Αμερική, προειδοποιεί το ΔΝΤ
 Σε «επικίνδυνα νερά» βρίσκεται η αγορά εργασίας, καθώς η ύφεση έχει αφήσει πίσω μία «έρημο ανεργίας», είπε ο Ντομινίκ Στρος Καν, επικεφαλής του ΔΝΤ, μιλώντας σε συνδιάσκεψη στο Όσλο σχετικά με την κατάσταση της αγοράς εργασίας διεθνώς, την οποία το ΔΝΤ είχε διοργανώσει μαζί με τη Διεθνή Οργανισμό Εργασίας (ILO).
Κατά τον Στρος Καν, μία νέα ύφεση είναι μάλλον απίθανη, αλλά παρόλα αυτά ο κόσμος δεν έχει γλιτώσει ακόμη από τον κίνδυνο μίας βαθύτερης, κοινωνικού χαρακτήρα αυτή τη φορά, κρίσης. Συγκεκριμένα, χαρακτήρισε «τεράστιο λάθος» το να θεωρεί κανείς ότι η Δύση είναι ασφαλής ξανά, έχοντας φτάσει κυριολεκτικά στο χείλος του γκρεμού μόλις τον προηγούμενο χρόνο. «Δεν είμαστε ασφαλείς» επεσήμανε.
Σύμφωνα με κοινή μελέτη των ΔΝΤ και ILO, 30 εκατομμύρια θέσεις εργασίας έχουν χαθεί λόγω της κρίσης, τα 3/4 εκ των οποίων σε ανεπτυγμένες οικονομίες. Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι άνεργοι έχουν φτάσει τα 210 εκατομμύρια. «Η ύφεση έχει αφήσει πίσω πληγές. Η μεγάλης διάρκειας ανεργία αποτελεί έναν μεγάλο κίνδυνο για τη σταθερότητα των υπαρχόντων δημοκρατιών» αναφέρεται σχετικά.
Η μελέτη επικαλείται στοιχεία, κατά τα οποία τα «θύματα» της ύφεσης που ηλικιακά βρίσκονται στις αρχές της τρίτης δεκαετίας της ζωής τους επιβαρύνονται περισσότερο ψυχολογικά για όλη τους τη ζωή, καθώς χάνουν την πίστη τους στους θεσμούς. Επίσης, ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι η ένταση της οικονομικής ανάπτυξης όσον αφορά την απασχόληση δεν είναι όσο «ισχυρή» αναμενόταν, καθώς απαιτούνται λιγότεροι εργαζόμενοι- κάτι που «μεταφράζεται» ως αδυναμία επανα-απορρόφησης αυτών που έχασαν τη δουλειά τους. Εκτιμάται ότι πρέπει να δημιουργούνται 45 εκατομμύρια θέσεις εργασίας ετησίως στον κόσμο για την επόμενη δεκαετία, απλά και μόνο για να μιλούμε για μία βιώσιμη κατάσταση.
Ο Ολιβιέ Μπλανσάρ, επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, δήλωσε ότι το ποσοστό των εργαζομένων που παραμένουν άνεργοι για μεγάλα χρονικά διαστήματα μεγαλώνει σε κάθε περίοδο ύφεσης εδώ και δεκαετίες- αλλά επί της προκειμένης οι αριθμοί σημείωσαν άλμα.
«Η ανεργία μακράς διαρκείας είναι ανησυχητικά υψηλή: στις ΗΠΑ, οι μισοί εκ των ανέργων έχουν μείνει χωρίς δουλειά για διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών, κάτι που δεν έχουμε δει από την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης ακόμα» είπε σχετικά.
Το μεγαλύτερο σοκ το έχει δεχτεί η Ισπανία, με ανεργία που πλησιάζει το 20%. Στη Μ. Βρετανία έχει σημειωθεί άνοδος του ποσοστού από 5,3% σε 7,8% μέσα στα δύο τελευταία χρόνια, κάπως καλύτερα από το μέσο όρο που υποδεικνύουν τα στοιχεία του ΟΑΣΑ. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την κατάσταση το 1970 και το 1980, όταν τα πράγματα στη χώρα ήταν σαφώς χειρότερα. Το σύνολο των ανέργων στην Μ. Βρετανία αυτή τη στιγμή ανέρχεται στα 2,48 εκατομμύρια.
Ο Μπλανσάρ ζήτησε επιπλέον μέτρα οικονομικής αναζωογόνησης ως «πρώτη γραμμή άμυνας» εάν οι φόβοι για επιβράδυνση της ανάπτυξης αρχίσουν να επιβεβαιώνονται.
«Οι πιο ανεπτυγμένες χώρες δεν θα έπρεπε να επιβάλουν περιοριστικά μέτρα στις δημοσιονομικές πολιτικές τους πριν από το 2011- κάτι τέτοιο θα υπονομεύσει την ανάκαμψη» αναφέρεται στη μελέτη, που «επιτίθεται» εναντίον των υπερμάχων της λιτότητας σε Μ. Βρετανία, Γερμανία και ΗΠΑ (Ρεπουμπλικάνοι).

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Να φεύγεις από όσα νόμιζες για αληθινά...

Να φεύγεις από όσα νόμιζες για αληθινά...
Να μην παίρνεις τίποτα μαζί, ούτε ενθύμια, ούτε ζακέτες για το δρόμο.
Να φεύγεις από εκεί που δεν ξέρεις γιατί βρίσκεσαι - από εκεί που δεν ξέρεις γιατί σε κρατάνε. Μπορείς να φτιάξεις ιστορίες ολοκαίνουριες, με ουρανό κι αλάτι. 
Να θυμίζουν λίγο φθινόπωρο, πολύ καλοκαίρι κι εκείνη την απέραντη Άνοιξη! 
Να φεύγεις από εκεί που δε σου δίνουν αυτά που χρειάζεσαι. 
Να απαιτείς αυτό που δίνεις να το παίρνεις πίσω - δεν τους το χρωστάς! 
Η καρδιά χαλάει, θα τη χτυπάς μια μέρα και δεν θα δουλεύει! Να μάθεις να φεύγεις... Από εκεί που ποτέ πραγματικά δεν υπήρξες. 
Να φεύγεις κι ας μοιάζει να σου ξεριζώνουν το παιδί από τη μήτρα. 
Να φεύγεις από όσα νόμιζες γι' αληθινά, μήπως φτάσεις κάποτε σ' αυτά..." 

Φράσεις της αρχαίας Ελληνικής που λέμε και σήμερα

Παρ’ όλες τις επιρροές που έχει δεχθεί η γλώσσα μας, εντούτοις χρησιμοποιούμε στον καθημερινό λόγο, εκφράσεις αυτούσιες, προερχόμενες από την αρχαία Ελληνική. Αυτές αποτελούν την απόδειξη ότι η γλώσσα είναι το μοναδικό πολιτισμικό κληροδότημα, το οποίο παραμένει ανεπηρέαστο από το χρόνο
 Είναι λοιπόν χρήσιμο να μάθουμε ή να θυμηθούμε, από που προέρχονται και από ποιούς ελέχθησαν για πρώτη φορά.

- Αιδώς Αργείοι:  όταν θέλουμε να καταδείξουμε αισθήματα ντροπής αναφερόμενοι σε κάποιον άλλο.
Ειπώθηκε από τον Στέντορα (σε έντονο ύφος) προς τους Αργείους κατά τη διάρκεια του Τρωικού πολέμου, με σκοπό να τους ανυψώσει το ηθικό όταν ο Αχιλλέας αποχώρησε από τη μάχη. (Ομήρου Ιλιάδα – Ε 787)
- Αντίπαλον δέος: όταν αναφερόμαστε σε ισχυρό αντίπαλο.
(Θουκυδίδης – Γ 11)
- Από μηχανής θεός: μη αναμενόμενη βοήθεια – λύση – συνδρομή σε κάποιο πρόβλημα ή δύσκολη κατάσταση.
Προέρχεται από θεατρικό τέχνασμα στην αρχαία Ελλάδα που χρησιμοποιούσαν οι τραγικοί ποιητές όταν ήθελαν να δώσουν διέξοδο στη …

Γιώργος Μεράντζας - Δίκοπη Ζωή

Από τους καλύτερους στίχους,κατά την γνώμη μου,που έγραψε ένας από τους σημαντικότερους στιχουργούς-ποιητές,ο Μανος Ελευθεριου. "...κρυφά και φανερά σε ακολουθούνε,η συμμορίες και η βασανιστές,και ψάχνουν μέρα νύχτα να σε βρούνε,μα δεν υπάρχει δρόμος να διαβούνε,γιατί ποτε δεν ήταν ποιητές Το χώμα που πατούν να προσκυνούνε"