Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πέρασε στην αιωνιότητα η φωνή της Ελλάδας

Μεγάλο πλήγμα για τον Ελληνικό πολιτισμό.
Το όνομα της κυριας Δόμνας Σαμίου,δεν ήταν μονο εφάμιλλο της παραδοσιακής μουσικής,αλλα του Ελληνικού πολιισμού.
Δεν ήταν μόνο η αυθεντική φωνή της που την έκανε ξεχωριστή, αλλά και η αφοσίωσή της στη διάσωση των καλλιτεχνικών θησαυρών της Ελλάδας παράλληλα με τον διαρκή αγώνας «επικαιροποίησης» της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής.
Δεν είναι τυχαίο, που η Δόμνα Σαμίου αγαπήθηκε όσο καμία άλλη από τους νέους.

Μαθήτρια του Σίμωνα Καρρά,από πολύ νέα,ερεύνησε την παραδοσιακή μουσική όσο κανένας άλλος,ταξιδεύοντας σε όλη την Ελλάδα και όχι μονο,όπου με ζήλο και αγάπη μελετούσε και ερμήνευε με μοναδικό τρόπο,αλλα πάντα με σεβασμό,παραδοσιακά τραγούδια,μέχρι και το τέλος της ζωής της.

Είχα την μεγάλη τιμή να τη γνωρίσω προσωπικά πριν λίγα χρονια στο χορό-θέατρο της Δώρας Στράτου στην Αθηνα,κατά τη διάρκεια ενός φεστιβάλ, και δε θα ξεχάσω ποτε την αγάπη και την αφοσίωση της που έδειχνε για τους νέους οργανοπαίχτες παραδοσιακής μουσικής.

Μέσα σε λίγες γραμμές είναι αδύνατον να περιγράψεις την προσωπικότητα και το έργο της Κυριας Δόμνας Σαμίου.Αλλα σε τέτοιους χαλεπούς καιρούς που περνάμε,η απώλεια τέτοιων ανθρώπων,είναι αν μη τι άλλο,τραγική για όλους μας.Για την Ελλάδα, τον πολιτισμό της,για την ίδια μας την ταυτότητα.
Εύχομαι το έργο της να βρει εκεινους τους ανθρώπους που με ζήλο και αγάπη θα το συνεχίσουν.Και είμαι σίγουρος ότι αυτοί υπάρχουν,άσχετα αν τα κακόγουστα media δεν τα προβάλουν ούτε κατά το ελάχιστο.

Καλο ταξίδι Κυρια Δόμνα...

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Να φεύγεις από όσα νόμιζες για αληθινά...

Να φεύγεις από όσα νόμιζες για αληθινά...
Να μην παίρνεις τίποτα μαζί, ούτε ενθύμια, ούτε ζακέτες για το δρόμο.
Να φεύγεις από εκεί που δεν ξέρεις γιατί βρίσκεσαι - από εκεί που δεν ξέρεις γιατί σε κρατάνε. Μπορείς να φτιάξεις ιστορίες ολοκαίνουριες, με ουρανό κι αλάτι. 
Να θυμίζουν λίγο φθινόπωρο, πολύ καλοκαίρι κι εκείνη την απέραντη Άνοιξη! 
Να φεύγεις από εκεί που δε σου δίνουν αυτά που χρειάζεσαι. 
Να απαιτείς αυτό που δίνεις να το παίρνεις πίσω - δεν τους το χρωστάς! 
Η καρδιά χαλάει, θα τη χτυπάς μια μέρα και δεν θα δουλεύει! Να μάθεις να φεύγεις... Από εκεί που ποτέ πραγματικά δεν υπήρξες. 
Να φεύγεις κι ας μοιάζει να σου ξεριζώνουν το παιδί από τη μήτρα. 
Να φεύγεις από όσα νόμιζες γι' αληθινά, μήπως φτάσεις κάποτε σ' αυτά..." 

Γιώργος Μεράντζας - Δίκοπη Ζωή

Από τους καλύτερους στίχους,κατά την γνώμη μου,που έγραψε ένας από τους σημαντικότερους στιχουργούς-ποιητές,ο Μανος Ελευθεριου. "...κρυφά και φανερά σε ακολουθούνε,η συμμορίες και η βασανιστές,και ψάχνουν μέρα νύχτα να σε βρούνε,μα δεν υπάρχει δρόμος να διαβούνε,γιατί ποτε δεν ήταν ποιητές Το χώμα που πατούν να προσκυνούνε"

Ο απόλυτος ξεπεσμός της έννοιας του κράτους.

Ο απόλυτος ξεπεσμός της έννοιας του κράτους.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση,πρόκειται για άναρχο-άπλυτους που γράφουν στα παπάρια τους κάθε νόμο και τάξη.
Είναι οι ίδιοι,που όχι μόνο δεν θέλουν τίποτα να αλλάξει σε αυτό τόπο,αλλά κάνουν ότι είναι δυνατόν από την πλευρά τους,έτσι ώστε να συντηρήσουν και γιατί όχι,να διαιωνίσουν μια κατάσταση,που δεν τιμά καθόλου ένα κράτος.
Είναι ο καρκίνος ενός έθνους,που όχι μόνο αρνείται πεισματικά να εκπολιτιστεί,να αλλάξει,να καλυτερεύσει,αλλά προσπαθεί να δημιουργήσει ακόμα χειρότερη κατάσταση από την προηγούμενη,γιατί στη πραγματικότητα μισεί θανάσιμα ότι έχει να κάνει με τον  πολιτισμό και τάξη,και την ασφάλεια.
Κατασκηνώνουν σε δημόσιο χώρο γιατί έτσι γουστάρουν,καταπατώντας δημόσια περιουσία.
Mία αντίληψη που εκπορεύεται από μια φασιστική αντίληψη που τους διακατέχει,και ας μην το παραδέχονται.
Στη πραγματικότητα είναι το ίδιο φασίστες, που στηρίζονται στη λογική του ,"...έτσι γουστάρω και κάνω ότι θέλω",που δεν έχει καμία μα καμία διαφ…