Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το αμαρτωλό γεφύρι της Κρεμαστής Ρόδου

Έτοιμο κονδύλιο ύψους 4.000.000 ευρώ, είχε διασφαλίσει στις 5 Μαρτίου 2004, μέσω του Σπατόσημου ο βουλευτής Δωδεκανήσου της Νέας Δημοκρατίας κ. Τάσος Καραμάριος, προκειμένου να γίνουν ουσιαστικές παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο Αεροδρομίου – Ρόδου, μεταξύ των οποίων (σε πρώτη προτεραιότητα) και η φονική γέφυρα της Κρεμαστής.

Τα έγγραφα που φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα η «Ροδιακή» αντιστοιχούν σε έναν δεκαετή αγώνα, χωρίς αποτέλεσμα, του πρώην βουλευτή του νομού μας, αλλά και μια διαχρονική διαπίστωση: ότι δηλαδή το βαθύ κράτος των Αθηνών , σε συνδυασμό με ορισμένους από τους
τοπικούς του εκπροσώπους που διαφεντεύουν τον τόπο για πολλές δεκαετίες, έχουν καταφέρει να εμπαίζουν μια ολόκληρη κοινωνία, στερώντας από εμάς βασικά έργα υποδομής, αλλά και πόρους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, που δικαιούμαστε και μας ανήκουν.

Η υπόθεση, για τους παλαιότερους που θυμούνται, αντιστοιχεί στην περιβόητη έγκριση ποσού ύψους 4.000.000 ευρώ, από τα 40.000.000 που εισπράττει ετησίως το αεροδρόμιο Διαγόρας, προκειμένου να γίνουν τα απαραίτητα έργα υποδομής περιμετρικά του αεροδρομίου και στην οδό Ρόδου – Αεροδρομίου, περιλαμβανομένης και της γέφυρας της Κρεμαστής.

Η υπόθεση, όχι μόνο δεν προχώρησε, αλλά «τορπιλίστηκε» σφόδρα, τόσο σε κεντρικό όσο και σε τοπικό επίπεδο.

Αντίθετα, όπως είχε αποκαλύψει η «Ροδιακή» πριν από δύο περίπου χρόνια, με άλλη απόφαση του τότε υπουργού Μεταφορών, 80.000.000 ευρώ, έκαναν… φτερά μέσα από τον ειδικό τραπεζικό λογαριασμό της ΥΠΑ του αεροδρομίου της Ρόδου, με προορισμό το αεροδρόμιο της Σάμου, προκειμένου να καλύψουν τις οικονομικές απαιτήσεις για τις απαλλοτριώσεις που απαιτούνταν, έτσι ώστε να επεκταθεί το αεροδρόμιο της Σάμου!

Για την ιστορία, οι αντιδράσεις τότε, στα απανωτά δημοσιεύματα της εφημερίδας μας ήταν… απόλυτα χαλαρές. Κάποιοι, έκαναν ότι δεν κατάλαβαν, άλλοι φοβήθηκαν μην κακοκαρδίσουν τα… αφεντικά τους κι άλλοι τρόμαξαν μην τυχόν ο αγώνας αυτός, θα είχε επιτυχία και κατά συνέπεια θα δικαιώνονταν ο Τάσος Καραμάριος. Το αποτέλεσμα είναι γνωστό και μέρος του το εισπράττουμε σήμερα.

Στις αρχές του 2010 η γέφυρα της Κρεμαστής, εξαγγέλθηκε και… δημοπρατήθηκε για ακόμα μια φορά από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον Γιάννη Μαχαιρίδη. Μόνο που η δημοπράτηση ήταν και πάλι στα… λόγια, αφού από τότε δεν έγινε ούτε το παραμικρό.

Στα λόγια έμειναν βεβαίως και οι σχεδιασμοί από το Δήμο Πεταλούδων και βέβαια στη συνέχεια από τον ενιαίο δήμο της Ρόδου.

Για την ιστορία επίσης, τα τελευταία χρόνια, οι καταθέσεις των ποσών αυτών που αντιστοιχούν στις εισπράξεις από το Σπατόσημο μόνο για τη Ρόδο εκτιμάται ότι ξεπερνούν τα 50.000.000 ευρώ ετησίως(!) ενώ ποσό της τάξης των 15.0000 – 20.000.000 ευρώ, υπολογίζεται ότι εισπράττει και η Κως.

Αντί λοιπόν με τα ποσά αυτά, η Ρόδος να διαθέτει τον πιο σύγχρονο και άνετο αερολιμένα της χώρας, εν τούτοις η κατάσταση δεν είναι αυτή που πρέπει.

Κουβάδες κάνουν την εμφάνισή τους συχνά – πυκνά όταν βρέχει, ενώ ακόμα και για το πιο ελάχιστο και ασήμαντο κονδύλιο που απαιτείται, χρειάζεται να εκλιπαρούμε την εκάστοτε κεντρική διοίκηση για να μας το εγκρίνει, αν τελικά το εγκρίνει.

Τα ντοκουμέντα που αντλήσαμε από το αρχείο του Τάσου Καραμάριου, είναι σε κάθε περίπτωση αποκαλυπτικά: Και για το πώς λειτουργεί αυτό το κράτος και για το πως λειτουργούν οι τοπικοί μας φορείς και για το πώς όλοι εμείς, ανεχόμαστε πρόσωπα και καταστάσεις τέτοια, που μόνο ζημιές και καταστροφές προκαλούν στον τόπο μας.

www.rodiaki.gr

´

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Να φεύγεις από όσα νόμιζες για αληθινά...

Να φεύγεις από όσα νόμιζες για αληθινά...
Να μην παίρνεις τίποτα μαζί, ούτε ενθύμια, ούτε ζακέτες για το δρόμο.
Να φεύγεις από εκεί που δεν ξέρεις γιατί βρίσκεσαι - από εκεί που δεν ξέρεις γιατί σε κρατάνε. Μπορείς να φτιάξεις ιστορίες ολοκαίνουριες, με ουρανό κι αλάτι. 
Να θυμίζουν λίγο φθινόπωρο, πολύ καλοκαίρι κι εκείνη την απέραντη Άνοιξη! 
Να φεύγεις από εκεί που δε σου δίνουν αυτά που χρειάζεσαι. 
Να απαιτείς αυτό που δίνεις να το παίρνεις πίσω - δεν τους το χρωστάς! 
Η καρδιά χαλάει, θα τη χτυπάς μια μέρα και δεν θα δουλεύει! Να μάθεις να φεύγεις... Από εκεί που ποτέ πραγματικά δεν υπήρξες. 
Να φεύγεις κι ας μοιάζει να σου ξεριζώνουν το παιδί από τη μήτρα. 
Να φεύγεις από όσα νόμιζες γι' αληθινά, μήπως φτάσεις κάποτε σ' αυτά..." 

Φράσεις της αρχαίας Ελληνικής που λέμε και σήμερα

Παρ’ όλες τις επιρροές που έχει δεχθεί η γλώσσα μας, εντούτοις χρησιμοποιούμε στον καθημερινό λόγο, εκφράσεις αυτούσιες, προερχόμενες από την αρχαία Ελληνική. Αυτές αποτελούν την απόδειξη ότι η γλώσσα είναι το μοναδικό πολιτισμικό κληροδότημα, το οποίο παραμένει ανεπηρέαστο από το χρόνο
 Είναι λοιπόν χρήσιμο να μάθουμε ή να θυμηθούμε, από που προέρχονται και από ποιούς ελέχθησαν για πρώτη φορά.

- Αιδώς Αργείοι:  όταν θέλουμε να καταδείξουμε αισθήματα ντροπής αναφερόμενοι σε κάποιον άλλο.
Ειπώθηκε από τον Στέντορα (σε έντονο ύφος) προς τους Αργείους κατά τη διάρκεια του Τρωικού πολέμου, με σκοπό να τους ανυψώσει το ηθικό όταν ο Αχιλλέας αποχώρησε από τη μάχη. (Ομήρου Ιλιάδα – Ε 787)
- Αντίπαλον δέος: όταν αναφερόμαστε σε ισχυρό αντίπαλο.
(Θουκυδίδης – Γ 11)
- Από μηχανής θεός: μη αναμενόμενη βοήθεια – λύση – συνδρομή σε κάποιο πρόβλημα ή δύσκολη κατάσταση.
Προέρχεται από θεατρικό τέχνασμα στην αρχαία Ελλάδα που χρησιμοποιούσαν οι τραγικοί ποιητές όταν ήθελαν να δώσουν διέξοδο στη …

Γιώργος Μεράντζας - Δίκοπη Ζωή

Από τους καλύτερους στίχους,κατά την γνώμη μου,που έγραψε ένας από τους σημαντικότερους στιχουργούς-ποιητές,ο Μανος Ελευθεριου. "...κρυφά και φανερά σε ακολουθούνε,η συμμορίες και η βασανιστές,και ψάχνουν μέρα νύχτα να σε βρούνε,μα δεν υπάρχει δρόμος να διαβούνε,γιατί ποτε δεν ήταν ποιητές Το χώμα που πατούν να προσκυνούνε"