24/7/11

Δ. Καζάκης: «Προϋπόθεση η ανατροπή του πολιτικού συστήματος» [ΒΙΝΤΕΟ]

Σε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη, που παραχώρησε στην τηλεόραση ΚΟΣΜΟΣ στη Ρόδο, ο οικονομολόγος – αναλυτής Δημήτρης Καζάκης, αναφέρεται στο πώς έφθασε εδώ η Ελληνική οικονομία, πώς ανατάσσεται, κατά πόσο η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα αποτελεί λύση εξόδου από την κρίση, ποιοι ανέλαβαν να εκτελέσουν οργανωμένο σχέδιο εκχώρησης της εθνικής κυριαρχίας μέσω του ξεπουλήματος της χώρας στους δανειστές της κ.α.

Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά στο Αιγαίο και στα σχέδια που εξυφαίνονται για τα νησιά αλλά και στο πρόγραμμα από μεγαλοεπιχειρηματίες Έλληνες, Τούρκους και Ισραηλινούς για ενιαία οικονομική ζώνη που θα συμπεριλαμβάνει τουρκικά παράλια και Δωδεκάνησα, σύμφωνα μάλιστα και με δημοσιεύματα του Αμερικανικού Τύπου.

Όσο αφορά τον πρωθυπουργό τόνισε πως πρόκειται για έναν άθρωπο μειωμένης κοινωνικής ευαισθησίας και αντίληψης,γιατί ένας πρωθυπουργός ο οποιος παραιτείται για 6 ώρες,αφήνοντας τη  χωρα ακέφαλη,,τουρκικα αεροσκάφη παραβιάζανε το FIR Aθηνών,ενώ τα ελληνικά δεν είχανε ούτε καύσιμα ούτε ανταλλακτικά για να πετάξουν.Μάλιστα σύμφωνα με ανωτερους αξιωματικούς της πολεμικής αεροπορίας,τα τουρκικα αεροσκάφη πετούσαν πάνω από την Aθηνα φωτογραφίζοντας την πλατεία Συντάγματος.Εκείνη λοιπόν τη στιγμή και ενώ οι Έλληνες δεν ξέρουν τι μέρα τους ξημερώνει αύριο ,και ενώ τα τουρκικα αεροπλάνα κάνουν βόλτες πάνω από το Αιγαίο και την Αθηνα,ο πρωθυπουργός αγόραζε από το καστρί ποδήλατο,και αυτό επιβεβαιώνεται από δημοσιογράφους αλλα και από τον επιχειρηματία από τον οποιο έγινε η πώληση του ποδηλάτου.Αν μη τι άλλο αυτός ο άθρωπος είναι επικίνδυνος για τη χωρα.kazakis tv kosmos from NewsKosmos.com on Vimeo.

23/7/11

Η ΠΡΩΤΗ ΜΠΑΛΑΝΤΑ ΤΩΝ ΑΙΣΘΗΣΕΩΝ, ΜΕ ΤΟΝ SHAWN PHILIPS

Υπέροχη η μπαλαντα...!!!! τα πιο σοφά λόγια που ακούσαμε ποτέ...αυτός ο άνθρωπος δικαιώνεται καθημερινά χρόνια τώρα...

AFP: Η Ελλάδα διώχνει τα παιδιά της

Υπό τον τίτλο «Τα νεαρά μυαλά εγκαταλείπουν την καταχρεωμένη Ελλάδα» το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων AFP, φιλοξενεί μαρτυρίες νέων Ελλήνων, που απηυδισμένοι από την οικονομικο-πολιτική κατάσταση στη χώρα μας, φτιάχνουν βαλίτσες και φεύγουν άρον άρον προς αναζήτηση ενός καλύτερου μέλλοντος στο Βορρά της Ευρώπης αλλά και τις ΗΠΑ και την Αυστραλία.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η 23χρονη Ιωάννα Γιαννοπούλου, προγραμματίστρια, η οποία μετά από μήνες αγωνιώδους και άκαρπης αναζήτησης μιας αξιοπρεπούς εργασίας στην Ελλάδα, αποφάσισε να φύγει για Γαλλία.
Όπως σημειώνει το AFP, οι μεταρρυθμίσεις που προγραμματίζει η κυβέρνηση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και θα φέρει στη Βουλή τον Αύγουστο, δε θα προλάβουν να «σώσουν» την 23χρονη αλλά και χιλιάδες νέους αποφοίτους από την «ξενιτιά».

«Νομίζω ότι δεν έχω επιλογή, πρέπει να φύγω στο εξωτερικό», λέει η Ιωάννα που μόλις φέτος πήρε το πτυχίο της. «Όλοι οι συμφοιτητές μου έχουν ήδη φύγει, καθώς δεν μπόρεσαν να βρουν δουλειά στην Ελλάδα αν και έχουν πολύ καλές επιδόσεις», προσθέτει.

Ο κ. Λαμπριανίδης, οικονομολόγος και γεωγράφος στο Πανεπιστήμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης, εκτιμά ότι το 9% των νέων αποφοίτων έχουν μεταναστεύσει μεταξύ Μαΐου 2009 και Φεβρουαρίου 2010.
«Τους τελευταίους μήνες το ποσοστό αυτό έχει αυξηθεί» σημειώνει στο AFP, λέγοντας ότι παρόμοιες τάσεις παρατηρούνται σε Ιρλανδία, Πορτογαλία και Ισπανία.
Τα τελευταία στοιχεία για την ανεργία στην Ελλάδα είναι δραματικά καθώς πλησιάζει τ0 16%. Χαρακτηριστικό είναι ότι σχεδόν το 10% των Ελλήνων κατόχων master και διδακτορικών είναι άνεργοι, διπλάσιοι δηλαδή από το 2008.

Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα δε διώχνει μόνο τα παιδιά της αλλά και τους επιστήμονές της, που είναι χρήσιμοι σε μία κοινωνία λόγω της παραγωγικότητάς τους και την προσφορά τους σε αναπτυξιακά προγράμματα.
21/7/11

Κατερίνα Γώγου

Θαρθεί καιρός που θα αλλάξουν τα πράγματα. 
Να  το θυμάσαι Μαρία. 
Θυμάσαι Μαρία στα διαλείμματα εκείνο το παιχνίδι 
που τρέχαμε κρατώντας τη σκυτάλη 
-μη βλέπεις εμένα- μην κλαις. Εσύ εισ' η ελπίδα. 
’κου θάρθει καιρός 
που τα παιδιά θα διαλέγουν γονιούς 
δε θα βγαίνουν στην τύχη 
Δε θα υπάρχουνε πόρτες κλειστές 
με γυρμένους απέξω 
Και τη δουλειά 
θα τη διαλέγουμε 
δε θάμαστε άλογα να μας κοιτάνε στα δόντια. 
Οι άνθρωποι -σκέψου!- θα μιλάνε με χρώματα 
κι άλλοι με νότες. 
Να φυλάξεις μονάχα 
σε μια μεγάλη φιάλη με νερό 
λέξεις και έννοιες σαν και αυτές 
απροσάρμοστοι-καταπίεση-μοναξιά-τιμή-κέρδος-εξευτελισμός 
για το μάθημα της ιστορίας. 
Είναι Μαρία -δε θέλω να λέω ψέματα- δύσκολοι καιροί. 
Και θαρθούνε κι άλλοι. 
Δεν ξέρω -μην περιμένεις και από μένα πολλά- 
τόσα έζησα, τόσα έμαθα, τόσα λέω 
κι απ' όσα διάβασα ένα κρατάω μόνο: 
"Σημασία έχει να παραμένεις άνθρωπος". 
Θα την αλλάξουμε τη ζωή! 
Παρ' όλα αυτά Μαρία. 

12/7/11

THAT's GREECE

Αυτή είναι η χωρα των αισθήσεων...
Η ΕΛΛΑΔΑ που αγαπάμε

Οδυσσέας Ελύτης
Χρόνους μας ταξιδεύει δε βουλιάξαμε
χίλιους καπεταναίους τους αλλάξαμε

Κατακλυσμούς ποτε δε λογαριάσαμε
μπήκαμε μέσ στα όλα και περάσαμε

Kι έχουμε στο κατάρτι μας βιγλάτορα
παντοτινο τον ήλιο τον Hλιάτορα 7/7/11

Ελληνική -Παρανομία

Έργα και πράξεις της ένδοξης Ελληνικής Αστυνομίας που μετά τη σύλληψη του Μάκη Ψωμιάδη και του Xριστοφοράκου,αποφάσισε να καθαρίσει την πλατεία Συντάγματος από τους αλήτες που εγκαταστάθηκαν εκεί ,εδώ και δυο μήνες περίπου.
Η αναφορές που αποδίδουν ευθύνες στην Ελληνική Αστυνομία,δεν ευσταθούν και δεν έχουν καμια σχέση με τη πραγματικότητα.
Η Αστυνομικές δυνάμεις έχουν καθήκον να διαφυλάττουν τη δημοκρατία μας,που οι αλήτες του Συντάγματος,και κάποιοι από τους ψηφοφόρους και τρομοκράτες του Συνασπισμού,αποκαλούν κομματοκρατία!!
Αριστεριστές είναι αυτοί που προκαλούν τα βίαια επεισόδια στο Σύνταγμα,καθώς και μέλη της Χρυσής Αυγής,που καμια σχέση δεν έχουμε ως ΕΛ.ΑΣ όπως μας κατηγορούν.

Ο υπέρμαχος των αθρώπινων δικαιωμάτων και δημοκράτης,κ Παπουτσής της δημοκρατικής κυβέρνησης του δημοκρατικου πρωθυπουργού,ποτε δεν διέταξε να απομακρυνθεί με οποιοδήποτε μέσο οι πολίτες από την πλατεία,όπως επανειλημμένως ακούγεται.

Eμεις τους τονίσαμε επανειλημμένως να καθίσουν στην πλατεία,να διαμαρτυρηθουν ειρηνικά,και αντ αυτού μας επιτέθηκαν με μαδέρια,γκλομπ και σιδερολοστούς.Φυσικά και τους αναγνωρίσαμε!!! Ήταν τα ίδια άτομα που βρισκόντουσαν στην προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ και οι ίδιοι έπεφταν  πάνω στα γκλομπ,και μετά λένε ότι τους δείραμε.Ντροπή και αίσχος.

Κατηγορούμε επίσης το σύνολο των μίντια που μοντάρουν σκηνές βίας από τον κινηματογράφο,και δείχνουν εμάς να βιαιοπραγούμε τον κόσμο! Στην Ελλάδα δεν γίνονται αυτά.Εμείς τασσόμαστε με το πλευρό των πολιτών!.
Τα χημικά πετάχτηκαν από μπαχαλακηδες,καθώς και από αναρχικούς- αριστερούς,εκατέρωθεν και η Ελληνική αστυνομία ουδεμία σχέση έχει με αυτά.

Επίσης λυπούμαστε για τον δημοσιογράφο που έχασε την ακοή του,από χειροβομβίδα κρότου-λάμψης.Τα καλά παιδιά κάθονται σπίτι.Δεν κάνουν παρέες με αριστερούς!!
Τέλος ευχαριστούμε το συγκρότημα Σκάι,και τη NET τα οποια είναι τa μονα μέσα που δείχνουν την αλήθεια στον κόσμο,δείχνοντας αριστερούς να καίνε την Αθηνα.

Η ερευνα που έχει διαταχθεί θα ρίξει άπλετο φως στην υπόθεση και η αλήθεια θα λάμψει.
Το μαχαίρι θα μπει στο κόκκαλο!
Έχουμε απεριόριστη εμπιστοσύνη στην Ελληνική δικαιοσύνη.
Όλα στο φως!

Aφιερωμωνο στους δημοκράτες Παπανδρέου,και Παπουτσή

Ούτε καν Τουρκία!

Του Ι.Κ. Πρετεντέρη


Στην Τουρκία, μόλις προέκυψε το σκάνδαλο με τους στημένους αγώνες, ο Ερντογάν αυτοπροσώπως έδωσε εντολή για την άμεση και παραδειγματική τιμωρία των εμπλεκομένων προσώπων και ομάδων από την αθλητική Δικαιοσύνη - κι αυτό επειδή η ποινική Δικαιοσύνη ακολουθεί πιο βραδείς ρυθμούς και είναι πιθανό η έρευνά της να καθυστερήσει.
 
Ο τούρκος πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα ακόμη και να υποβιβαστεί η Φενέρμπαχτσε - δημοφιλέστερη ομάδα της Τουρκίας, πρωταθλήτρια και (παρεμπιπτόντως) η ομάδα που ο ίδιος υποστηρίζει φανατικά!


Ετσι, σε λιγότερο από δέκα μέρες και μέσα στα επόμενα 24ωρα, αναμένεται να ανακοινωθούν οι τιμωρίες και όλοι περιμένουν να εξαντλήσουν οι αθλητικές Αρχές την αυστηρότητά τους. Ούτε «αυτοδιοίκητα», ούτε «διαδικασίες», ούτε «να δούμε» - μπαμ και κάτω!

Δυστυχώς, όμως, εμείς δεν έχουμε Ερντογάν! Αφότου ανακοινώθηκε το σκάνδαλο των στημένων αγώνων και μετά την πρώτη ομοβροντία, οι διώξεις επιβραδύνθηκαν και έγιναν επιεικέστερες, ενώ οι αρμόδιοι κυβερνητικοί είτε κρύβονται, είτε γενικολογούν - γενικώς, πάνε τοίχο τοίχο μην τους βρει καμία αδέσποτη.

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της ΕΠΟ επιδίδεται στη συνηθισμένη του δραστηριότητα: δεν κάνει τίποτα. Η μόνη πρωτοβουλία που του αποδίδεται είναι ότι ζήτησε από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να μη δημοσιοποιούνται οι μαγνητογραφημένες συνομιλίες!

Ο Ψωμιάδης φυσικά κυκλοφορεί ελεύθερος κι ασύλληπτος. Οι παράγοντες της Σούπερ Λίγκας παρέμειναν στις θέσεις τους σαν να μην τρέχει τίποτα. Και ο Μαρινάκης ζήτησε να αρθεί η απαγόρευση εξόδου του από τη χώρα - προφανώς για να μην τον στερηθεί και ο υπόλοιπος πλανήτης!


Και μη ρωτήσετε «τι κάνει η αθλητική Δικαιοσύνη». Είναι τα ίδια ανθρωπάκια που εξασφάλιζαν έως τώρα την ασυλία και το ακαταδίωκτο όλων των προαναφερθέντων. Γιατί να ευαισθητοποιηθούν τώρα και να κάνουν ξαφνικά τη δουλειά τους;

Αποτέλεσμα; Στην Τουρκία, αποδίδουν δικαιοσύνη. Στην Ελλάδα, οργανώνουμε το κουκούλωμα.
Το είχαμε σημειώσει εδώ από τις πρώτες ημέρες των αποκαλύψεων: στη χώρα μας, τα ανακλαστικά της συγκάλυψης είναι ισχυρότερα από την απαίτηση της εξυγίανσης. Είναι εντυπωσιακό με πόση ευκολία όλοι οι εμπλεκόμενοι αληταράδες βρήκαν υποστηρικτές, χειροκροτητές, ελαφρυντικά, ακόμη κι επιχειρήματα. Σε λίγο θα μας ζητήσουν και τα ρέστα!

Αλλά όλη αυτή η επιχείρηση συγκάλυψης δεν θα μπορούσε να αναπτυχθεί χωρίς τη συνδρομή των ομοίων τους, χωρίς την ανοχή των αθλητικών και δικαστικών Αρχών, χωρίς την ευγενική κατανόηση μιας σημαντικής μερίδας του Τύπου. Χωρίς, δηλαδή, ένα ευρύτερο πλέγμα συμψηφισμών, συμφερόντων και συνενόχων.
Και γι' αυτό πολύ φοβούμαι ότι το πρόβλημα δεν είναι πως μας λείπει ένας Ερντογάν. Αλλά ότι δεν είμαστε (ούτε καν) Τουρκία.

Πηγή: Τα Νέα

6/7/11

Για όλα φταίνε οι...συγκεντρωμένοι

Εκπλήσσομαι καθημερινά με τον πανικό που έχει κυριεύσει την κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της,πολιτικούς και μέσα μαζικής ενημέρωσης.Η προσπάθεια να σκορπίσουν τον τρόμο και τον φόβο στους πολίτες δεν έχει προηγούμενο στην Ελληνική ιστορία.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η προσπάθεια που γίνεται από το συγκρότημα του Αλαφούζου,όπου καταβάλλεται τεραστια προσπάθεια να αποδείξουν ότι το άσπρο είναι μαύρο.Πραγματικά δεν καταλαβαινω αυτή την εμμονη,και αν τη καταλαβαίνει κάποιος ας με βοηθήσει δηλαδή.
Εδώ και μια εβδομάδα περίπου μετά από τις ταραχές και τις αδικαιολόγητες επιθέσεις των MAT στους πολίτες,το συγκρότημα Αλαφούζου έχει επιδοθεί σε μια κούρσα προπαγάνδας προσπαθώντας να καταλογίσει την ευθύνη στους πολίτες που διαδήλωναν ειρηνικά,τόσο για τις ζημιες στο κέντρο της Αθηνας, για την οικονομικοί ζημια που υπέστησαν τα ξενοδοχεία από τις ακυρώσεις πελατών,και φυσικά καταλογίζοντας την ευθύνη στους πολίτες για την αρνητική εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό.
Είναι καθημερινή η δημοσίευση τέτοιων άρθρων ειδικά από την "Καθημερινή",με αποκορύφωμα το άρθρο του δημοσιογράφου Αγγελου Στάγκου με τίτλο  Για όλα φταίει η αστυνομία... που μεταξύ άλλων αναφέρει ότι
"Είναι φανερό ότι κανείς από όλους αυτούς δεν έμαθε ότι στην πλατεία Συντάγματος, αλλά και σε διάφορους δρόμους μαζεύτηκαν διαδηλωτές για να παρεμποδίσουν την πρόσβαση βουλευτών στη Βουλή για να μην ψηφίσουν το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Κανείς επίσης δεν αντελήφθη ότι αρκετοί από τους «ειρηνικούς» διαδηλωτές έδειξαν διαθέσεις ειβολής και άλωσης του Κοινοβουλίου.   

Εκτός αν πλέον αμφισβητείται ότι στη χώρα μας υπάρχει δημοκρατία (που πολύ συχνά φτάνει στα όρια της ασυδοσίας), επειδή η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ διαλαλεί ότι «βρίσκεται σε πόλεμο» και ο αρχηγός του κόμματος καταθέτει μηνυτήρια αναφορά σε βάρος της αστυνομίας…" 

"Φαίνεται επίσης ότι τα αστέρια και τα αστεράκια της ηλεκτρονικής (κυρίως) δημοσιογραφίας ενοχλήθηκαν από την υπερβολική χρήση χημικών, αλλά δεν αναρωτήθηκαν παράλληλα πόσο μεγάλος θα ήταν ο κίνδυνος να σκοτωθούν άνθρωποι αν γίνονταν μάχες σώμα με σώμα. Και σε κάθε περίπτωση, η αστυνομία δεν είναι εκεί για να ραίνει με άνθη όσους πετούν μαρμαρόπλακες.
Δυστυχώς, με τη στάση τους τα μίντια ενθαρρύνουν την οχλοκρατία και αποθαρρύνουν την αστυνομία. Και αυτό δεν αποκλείεται να διαπιστωθεί σε μία επόμενη απόπειρα κατάλυσης της συντεταγμένης πολιτείας. Φυσικά, στην αστυνομία θα αποδοθούν οι ευθύνες αν χάσει τον έλεγχο!"

Τι να σχολιάσεις σε ένα απαράδεκτο άρθρο όπως αυτό;!
Το ότι οι συγκεντρωμένοι θα έμπαιναν μες στη βουλή;
Το ότι τα MAT έκαναν υπερβολική χρήση χημικών γιατί ο κίνδυνος θα ήταν μεγάλος να σκοτωθούν άνθρωποι αν γίνονταν μάχες σώμα με σώμα;
Το ότι οι μασκοφόροι ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ;
Η το ότι ανησυχεί βαθύτατα για το...δημοκρατικό πολίτευμα; 
Από που να αρχίσεις και από που να τελειώσεις!Ειλικρινά δυσκολεύομαι.Απλά νομίζω ότι ο συγκεκριμένος αρθρογράφος,καθώς και πολλοί συνάδελφοι του έχουν χάσει την ψυχραιμία τους,καθώς βλέπουν ότι ολόκληρο το πολιτικο σύστημα καθώς και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης αμφισβητούνται πλέον έντονα και ανοιχτά.
Το "αλήτες,ρουφιάνοι δημοσιογράφοι" που ακούγεται κατά κόρον στην πλατεία Συντάγματος,είναι ένα μικρό δείγμα τις δυσαρέσκειας των πολιτών,έναντι των μίντια.Φυσικά και δεν θα πέσω στην παγίδα να τους βάλω στο ίδιο τσουβάλι όλους.Δεν είναι όλοι οι δημοσιογράφοι,ούτε όλοι οι πολιτικοί  το ίδιο.
Το τέλος τις κομματοκρατίας,-Δημοκρατία το βαφτίσατε εσείς,-είναι γεγονός.Ο πανικός και ο φόβος από το ξήλωμα του συστήματος μεταξύ μίντια και κομματοκρατίας πνέει τα λοίσθια και πανικοβάλλεστε.Μην αφήνεται τον πανικό και το θυμο να σας οδηγούν σε συμπεράσματα.Χάνεται την ψυχραιμία σας κύριε δημοσιογράφε.
Δεχθείτε το "τέλος" σας τουλάχιστον με αξιοπρέπεια. 

Παντελής X

5/7/11

Mark Mazower Ιστορικός Columbia: Οι Έλληνες καλούνται για ακόμη μια φορά να πολεμήσουν για το μέλλον του κόσμου!


 
Χθες, όλος ο κόσμος παρακολουθούσε την Ελλάδα καθώς το κοινοβούλιό της ψήφισε ένα διχαστικό πακέτο μέτρων λιτότητας το οποίο θα μπορούσε να έχει κρίσιμες επιπτώσεις στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα. Ισως προκαλεί έκπληξη που αυτή η μικρή άκρη της χερσονήσου των Βαλκανίων συγκεντρώνει… τόση προσοχή. Σκεφτόμαστε συνήθως την Ελλάδα ως την πατρίδα του Πλάτωνα και του Περικλή, με την πραγματική της σημασία να βρίσκεται βαθιά στην αρχαιότητα. Αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που για να κατανοήσεις το μέλλον της Ευρώπης χρειάζεται να στραφείς μακριά από τις μεγάλες δυνάμεις στο κέντρο της ηπείρου και να κοιτάξεις προσεκτικά όσα συμβαίνουν στην Αθήνα. Τα τελευταία 200 χρόνια η Ελλάδα ήταν στην πρώτη γραμμή της εξέλιξης της Ευρώπης.
Στη δεκαετία του 1820, στη διάρκεια του αγώνα για την ανεξαρτησία από την οθωμανική αυτοκρατορία, η Ελλάδα έγινε ένα πρώιμο σύμβολο δραπέτευσης από τη φυλακή της αυτοκρατορίας. Για τους φιλέλληνες, η παλιγγενεσία της αποτελούσε τον πιο ευγενή αγώνα. “Στο μεγάλο πρωινό του κόσμου”, έγραψε ο Σέλεϊ στο ποιημά του “Ελλάς”, “το μεγαλείο της Ελευθερίας τινάχθηκε και έλαμψε! ” Η νίκη θα σήμαινε τον θρίαμβο της ελευθερίας όχι μόνο επί των Τούρκων αλλά και επί όλων των δυναστών που κρατούσαν υπόδουλους τόσο πολλούς ευρωπαίους. Γερμανοί, Ιταλοί, Πολωνοί και Αμερικανοί έτρεξαν να πολεμήσουν υπό την γαλανόλευκη σημαία της Ελλάδας για χάρη της δημοκρατίας. Και μέσα σε μια δεκαετία, η χώρα κέρδισε την ελευθερία της.
Στη διάρκεια του 20ου αιώνα ο ριζοσπαστικός νέος συνδυασμός της συνταγματικής δημοκρατίας και του εθνικισμού που ενσάρκωσε η Ελλάδα εξαπλώθηκε στην ήπειρο και κορυφώθηκε στην “ειρήνη που τερμάτισε κάθε ειρήνη” στο τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν τρεις αυτοκρατορίες, η οθωμανική , εκείνη των Αψβούργων και η ρωσική, κατέρρευσαν και αντικαταστάθηκαν από έθνη-κράτη.
Μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ελλάδα άνοιξε και πάλι τον δρόμο για το μέλλον της Ευρώπης. Μόνο που τώρα ήταν η σκοτεινή πλευρά της δημοκρατίας που βγήκε στο προσκήνιο. Σε έναν κόσμο εθνικών κρατών, εθνοτικές μειονότητες όπως ο μουσουλμανικός πληθυσμός της Ελλάδας και οι ορθόδοξοι χριστιανοί της Μικράς Ασίας ήταν μια συνταγή για διεθνή αστάθεια. Στις αρχές της δεκαετίας του 1920, έλληνες και τούρκοι ηγέτες αποφάσισαν να ανταλλάξουν τους μειονοτικούς πληθυσμούς τους, εκτοπίζοντας περί τα δύο εκατομμύρια χριστιανούς και μουσουλμάνους προς χάριν της εθνικής ομοιογένειας.
Η ελληνο – τουρκική ανταλλαγή των πληθυσμών ήταν η μεγαλύτερη οργανωμένη μετακίνηση προσφύγων στην ιστορία μέχρι τότε και μοντέλο που οι ναζιστές και άλλοι θα το επικαλούνταν αργότερα για να εκτοπίσουν ανθρώπους στην ανατολική Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Ινδία.
Είναι ειρωνικό, λοιπόν, που η Ελλάδα ήταν επίσης στην πρωτοπορία της αντίστασης στους ναζιστές. Τον χειμώνα του 1940-41, ήταν η πρώτη χώρα που αντεπιτέθηκε αποτελεσματικά κατά των δυνάμεων του Αξονα, ταπεινώνοντας τον Μουσολίνι στον ελληνο – ιταλικό πόλεμο ενώ η υπόλοιπη Ευρώπη επευφημούσε την Ελλάδα. Και πολλοί χειροκρότησαν πάλι λίγους μήνες αργότερα όταν ένας νεαρός αριστερός αντιστασιακός ονόματι Μανώλης Γλέζος σκαρφάλωσε στην Ακρόπολη ένα βράδυ με έναν φίλο και κατέβασαν τη σημαία με την σβάστικα που οι Γερμανοί είχαν πρόσφατα υψώσει. Σχεδόν 70 χρόνια αργότερα, η ελληνική αστυνομία θα έριχνε δακρυγόνα στον κ. Γλέζο ο οποίος διαδήλωνε κατά του προγράμματος λιτότητας.
Αλλά στο τέλος, η Ελλάδα υπέκυψε στη γερμανική κατοχή. Η κυριαρχία των ναζιστών έφερε μαζί της την πολιτική κατάρρευση, την μεγάλη πείνα, και μετά την απελευθέρωση, την βύθιση της χώρας σε έναν εμφύλιο πόλεμο ανάμεσα στις κομμουνιστικές και τις αντικομμουνιστικές δυνάμεις.
Μόλις λίγα χρόνια μετά την ήττα του Χίτλερ, η Ελλάδα βρέθηκε ξανά στο επίκεντρο της ιστορίας, ως μέτωπο του Ψυχρού Πολέμου. Το 1947, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Χάρι Τρούμαν χρησιμοποίησε τον κλιμακούμενο εμφύλιο στην Ελλάδα για να πείσει το Κογκρέσο να στηρίξει το Δόγμα Τρούμαν και την ειρηνική δέσμευση αμερικανικών πόρων για τον αγώνα κατά του Κομμουνισμού και την ανοικοδόμηση της Ευρώπης. Ανυψωμένη ξαφνικά σε έναν διατλαντικό αγώνα, η Ελλάδα συμβόλιζε τώρα μια πολύ διαφορετική Ευρώπη – μία Ευρώπη που είχε αυτοκαταστραφεί, και που ο μόνος δρόμος εξόδου από την ανέχεια των μέσων της δεκαετίας του 1940 ήταν ως μικρότερος εταίρος της Ουάσινγκτον. Καθώς τα δολάρια άρχισαν να ρέουν, αμερικανοί σύμβουλοι έλεγαν στους έλληνες πολιτικούς τι να κάνουν και αμερικανικές βόμβες ναπάλμ έκαιγαν τα ελληνικά βουνά καθώς οι κομμουνιστές αντάρτες τρέπονταν σε φυγή.
Η πολιτική και οικονομική ένωση της Ευρώπης υποτίθεται ότι θα έβαζε τέλος στις αδυναμίες και την εξάρτηση της διχοτομημένης ηπείρου. Και εδώ η Ελλάδα έγινε σύμβολο μιας νέας φάσης στην ευρωπαϊκή ιστορία. Η πτώση της στρατιωτικής δικτατορίας το 1974 δεν έφερε στη χώρα μόνο την πλήρη ένταξη σε αυτό που θα γινόταν η Ευρωπαϊκή Ενωση. Προανήγγηλε επίσης (μαζί με τη μετάβαση της Ισπανίας και της Πορτογαλίας στη δημοκρατία την ίδια εποχή) το παγκόσμιο κύμα εκδημοκρατισμού της δεκαετίας του 1980 και του ’90, πρώτα στη Νότια Αμερική και τη Νοτιοανατολική Ασία και μετά στην Ανατολική Ευρώπη. Και έδωσε στην Ευρωπαϊκή Ενωση την όρεξη για διεύρυνση και τη φιλοδοξία να εξελιχθεί από ένα μικρό κλαμπ πλούσιων δυτικοευρωπαϊκών κρατών σε φωνή για ολόκληρη την προσφάτως εκδημοκρατισμένη ήπειρο, η οποία εξαπλώθηκε κατά πολύ στο νότο και την ανατολή.
Και τώρα, σήμερα, αφότου έσβησε η ευφορία της δεκαετίας του ’90 και μια νέα ταπεινοφροσύνη χαρακτηρίζει τους Ευρωπαίους, ο κλήρος πέφτει και πάλι στην Ελλάδα ως χώρας η οποία θα προκαλέσει τους μανδαρίνους της Ευρωπαϊκής Ενωσης και θα θέσει το ερώτημα: “ποιό θα είναι το μέλλον της ηπείρου;”.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση υποτίθεται ότι θα ένωνε μια κατακερματισμένη Ευρώπη, ότι θα ενίσχυε τις δημοκρατικές της δυνατότητες και ότι θα μεταμόρφωνε την ήπειρο σε μια ανταγωνιστική δύναμη στην παγκόσμια σκηνή. Είναι ίσως ταιριαστό που ένα από τα αρχαιότερα και πιο δημοκρατικά έθνη – κράτη της Ευρώπης βρίσκεται στην καινούργια εμπροσθοφυλακή, όσων θέτουν εν αμφιβόλω όλα αυτά τα επιτεύγματα. Γιατί είμαστε όλοι μικρές δυνάμεις τώρα, και για άλλη μια φορά η Ελλάδα πολεμάει στην πρώτη γραμμή του αγώνα για το μέλλον.

* Ο κ. Μαρκ Μαζάουερ είναι Βρετανός ιστορικός και συγγραφέας, καθηγητής Ιστορίας στο πανεπιστήμιο Κολούμπια των ΗΠΑ.    http://www.nytimes.com/2011/06/30/opinion/30mazower.html?_r=1 
Η Ελλάδα, το λίκνο της δημοκρατίας, κλονίζει τον πλανήτη


3/7/11

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ ΕΝΑΝΤΙΩΝ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ!!! "ΘΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΟΥΜΕ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ"!!!


Οι στρατιωτικοί δεν έχουν καμία σχέση με την παρασκηνιακή φημολογία που όλο και συχνότερα κάποιοι προσπαθούν να διασπείρουν στη κοινή γνώμη και σύμφωνα με την οποία εντάσσονται σε σχέδια καταστολής κοινωνικών αντιδράσεων. Ο ΣΥΣΜΕΔ με ανακοίνωση-καταπέλτη,ανάβει νέες φωτιές στην ηγεσία του ΥΕΘΑ ,αφού πρόκειται για την πρώτη του ουσιαστική παρέμβαση σε τέτοιου είδους θέματα ,μετά από την απόφαση του Αρείου Πάγου η οποία αφήνει ανοιχτό παράθυρο για συνδικαλισμό στις ΕΔ.


Στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΣΜΕΔ κάνει λόγο για άνευ προηγουμένο καταστολή στις διαδηλώσεις της περασμένης εβδομάδας και το κυριότερο;

Δηλώνουν ότι θα πράξουν το καθήκον τους συνειδητα σύμφωνα με τους νόμους και το Σύνταγμα, “δίπλα και μαζί με το λαό ,ενάντια σ΄ όποιον θέλει να τα πλήξει”.

ΟΛΗ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΣΜΕΔ:

Οι  εκατοντάδες εν ενεργεία Έλληνες στρατιωτικοί, όλων των βαθμών, Κλάδων, Όπλων και προελεύσεως, οι οποίοι βρέθηκαν τις προηγούμενες ημέρες μαζί με τους υπόλοιπους Έλληνες πολίτες σε όλες τις πλατείες της Ελλάδος και μοιράστηκαν μαζί τους σκέψεις, ιδέες και ανησυχίες, υπήρξαν αυτόπτες μάρτυρες της άνευ προηγουμένου και έκτασης καταστολής των μέχρι σήμερα και επί 30 ημέρες ειρηνικών συγκεντρώσεων.

Τέτοιας έκτασης καταστολή, σε συνδυασμό με τα βίαια περιστατικά που τη συνόδευσαν, αποτέλεσε άδικο πλήγμα τόσο στην εικόνα των Ελλήνων αστυνομικών, όσο και στον αγώνα τους για τη κοινωνική αποδοχή, ενώ παράλληλα είχε ως αποτέλεσμα να αμαυρωθούν οι αναμφισβήτητες επιτυχίες τους απέναντι στο κοινό έγκλημα. Οπωσδήποτε τέτοιες εξάρσεις βίας, οι οποίες, είτε οφείλονται σε συγκεκριμένες εντολές από συγκεκριμένα όργανα, είτε είναι αποτέλεσμα υπερβάλλοντα ζήλου στην εκτέλεση διαταγών, οφείλουν να τύχουν περαιτέρω διερεύνησης από τα αρμόδια όργανα της πολιτείας, ώστε να εξακριβωθούν τα αίτια και οι υπαίτιοι αυτής της κατάστασης.

Τα παραπάνω γεγονότα, σε συνδυασμό με πρόσφατες δηλώσεις σημαντικού πολιτικού προσώπου, αλλά και διεσπαρμένων φημών και δημοσιευμάτων, που είδαν το φως της δημοσιότητας, έχουν δημιουργήσει μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα η οποία ενδεχομένως να συγκρίνεται με καταστάσεις απ΄ το παρελθόν, όταν στην πατρίδα μας υπήρχε έλλειμμα δημοκρατίας και ο λαός ζούσε κάτω από καθεστώς τρόμου, εκφοβισμού και φίμωσης.

Εκείνες οι εποχές έχουν ξεπεραστεί ανεπιστρεπτί μετά από αιματηρούς κοινωνικούς αγώνες και θυσίες.

Οι Έλληνες στρατιωτικοί για να διαλύσουν οποιαδήποτε νεφελώδη αμφιβολία έχει διασπαρθεί τον τελευταίο καιρό, με το ελάχιστο βήμα έκφρασης που τους αναλογεί, τον πρέποντα τόνο, δύναμη και ύφος που τους αρμόζει, μέσα από το Σύνδεσμο Υποστήριξης και Συνεργασίας Μελών Ενόπλων Δυνάμεων, ως ευνομούμενοι Έλληνες πολίτες:

       -    Διαβεβαιώνουν ότι απέχουν από κάθε προσπάθεια εμπλοκής τους σε οποιουσδήποτε πιθανούς αντισυνταγματικούς σχεδιασμούς ή φήμες.

       -    Καταδικάζουν ως απαράδεκτα, σε κάθε περίπτωση, περιστατικά τυφλής και δυσανάλογης έκτασης χρήσης βίας εναντίον συμπολιτών τους.

       -    Θεωρούν αδιανόητη οποιαδήποτε λογική δικαιολόγησης τύπου «παράπλευρων απωλειών» της άσκησης βίας στο βωμό οποιουδήποτε σκοπού.
 
       -    Έχοντας αφομοιώσει όλα τα ιστορικά διδάγματα της νεότερης ιστορίας, και με πλήρη επίγνωση του ρόλου τους, διαβεβαιώνουν τους συμπολίτες τους ότι αποτελούν τον ακλόνητο ύστατο υπερασπιστή της πατρίδας και ως εκ τούτου και του λαού, και πως αν και εφόσον χρειαστεί θα πράξουν συνειδητά το καθήκον τους, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους, στους οποίους έχουν ορκιστεί πίστη και αφοσίωση, δίπλα και μαζί με το λαό ενάντια σε όποιον θελήσει να τα πλήξει.