Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ, ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Αντικείμενο "μελέτης" από τα γερμανικά ΜΜΕ έγινε η οικογένεια και η σχέση της με τη διαφθορά και το πελατειακό σύστημα στην Ελλάδα της κρίσης.

«Ο πολλαπλασιασμός των προβάτων». «Η χώρα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού και κανείς δεν το κατάλαβε – η ιστορία μιας συνηθισμένης ελληνικής οικογένειας δείχνει πως η μικρής εμβέλειας διαφθορά σε καθημερινή βάση μπορεί να κλονίσει μία ολόκληρη ένωση κρατών».

Αυτός είναι ο τίτλος και ο υπότιτλος ενός πεντασέλιδου ρεπορτάζ του περιοδικού Der Spiegel για την κρίση στην Ελλάδα μέσα από τη ζωή και τις διηγήσεις μιας ελληνικής οικογένειας.
Στο άρθρο αναφέρονται το φακελάκι στο γιατρό, στο δικηγόρο, αλλά και στην εξέταση για το δίπλωμα οδήγησης, τα υπερτιμημένα τιμολόγια μέχρι και ο πολλαπλασιασμός του αριθμού των προβάτων από κάποιους Κρητικούς κτηνοτρόφους για την διάσφαλιση αγροτικών επιδοτήσεων από την ΕΕ.
Και το περιοδικό υπογραμμίζει: «η οικογένεια σαν θεσμός έχει για όλους τους Έλληνες άλλη αξία από ότι στη Βόρεια Ευρώπη. Στην Ελλάδα η οικογένεια είναι το μοναδικό γονίδιο, το καθοριστικό κύτταρο που διαμορφώνει την κοινωνία. Έτσι, η όποια κοινωνική αλλαγή δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς την θέληση για αλλαγές εκ μέρους των απλών μελών της κοινωνίας.
Για να κατανοήσει κανείς τι συνέβη τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και να αντιληφθεί τι μπορεί να συμβεί, πρέπει όντως να μελετήσει την καθημερινότητα μιας ελληνικής οικογένειας. Η οικογένεια συνιστά τη λύση αλλά και μέρος του προβλήματος και μάλιστα κάθε οικογένεια και κάθε μέλος της ξεχωριστά».
Το περιοδικό περιγράφει τους αγώνες κατά της δικτατορίας και μετά την πτώση της τις ελπίδες για ένα καινούργιο, καλύτερο κόσμο και καταλήγει:
«Όμως οι ελληνικές αρρώστιες της παραδοσιακής διαφθοράς, της πελατειακής οικονομίας και της προχειρότητας συνεχίστηκαν.»

Πόσο βοηθούν οι αποκρατικοποιήσεις;

Η ελληνική κυβέρνηση προχωρά τώρα, αμέσως μετά το Πάσχα και όχι το φθινόπωρο, στη δεύτερη φάση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων με τις αποκρατικοποιήσεις και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Αυτό μας πληροφορεί ανταπόκριση του Γκερντ Χέλερ από την Αθήνα στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt: «Έτσι εφαρμόζει ο Έλληνας πρωθυπουργός τις επανειλημμένες συστάσεις του ΔΝΤ και άλλων διεθνών οργανισμών, όπως της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΟΟΣΑ, αλλά και τις πρόσφατες αποφάσεις του ΕΚΟΦΙΝ. Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου δηλώνει ότι μέχρι το τέλος Απριλίου θα ανακοινωθεί το χρονοδιάγραμμα της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων.»

«Η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να πουλήσει το μερίδιο του κράτους στα καζίνα, στα λιμάνια, στους οργανισμούς αερίου και εταιρείες υδάτων, ακόμη και το μερίδιο στον ΟΣΕ. Τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις θα αγγίξουν τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ.
Πρόκειται για μια αισιόδοξη υπόθεση, υποστηρίζουν όμως οι αναλυτές και διευκρινίζουν ότι ακόμη και αν εκπληρωθεί αυτός ο ευσεβής πόθος, με γνώμονα το ύψος των χρεών που στο τέλος του χρόνου θα εκτιναχθούν στα 300 δισεκατομμύρια ευρώ, οι αποκρατικοποιήσεις θα είναι σταγόνα στον ωκεανό.»
Τέλος στην ίδια εφημερίδα, στη Handelsblatt, δημοσιεύεται ένα σύντομο ρεπορτάζ με συμβουλές προς τους επενδυτές σε ελληνικά ομόλογα:
«Ο πειρασμός των γερμανικών τραπεζών είναι μεγάλος να πουλήσουν στους πελάτες τους ελληνικά ομόλογα. Όποιος έχει αγοράσει ελληνικά ομόλογα, είναι σα να στοιχηματίζει. Μόνον όποιος επενδύει προσεκτικά και παραμένει σε εγρήγορση, μπορεί να βγει κερδισμένος. Ουδείς γνωρίζει πόσο μεγάλη είναι η πιθανότητα να υποκύψει στα χρέη της η Ελλάδα και να προχωρήσει σε γενική ή σε μερική πτώχευση. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει οι επενδυτές να αγοράζουν ελληνικά ομόλογα. Όμως όποιος τα αγοράζει, πρέπει να ξέρει ότι στοιχηματίζει και δεν πρόκειται για ομόλογα με μακροχρόνιο υψηλό επιτόκιο.»
http://www.dw-world.de/dw/article/0,,5435259,00.html

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Να φεύγεις από όσα νόμιζες για αληθινά...

Να φεύγεις από όσα νόμιζες για αληθινά...
Να μην παίρνεις τίποτα μαζί, ούτε ενθύμια, ούτε ζακέτες για το δρόμο.
Να φεύγεις από εκεί που δεν ξέρεις γιατί βρίσκεσαι - από εκεί που δεν ξέρεις γιατί σε κρατάνε. Μπορείς να φτιάξεις ιστορίες ολοκαίνουριες, με ουρανό κι αλάτι. 
Να θυμίζουν λίγο φθινόπωρο, πολύ καλοκαίρι κι εκείνη την απέραντη Άνοιξη! 
Να φεύγεις από εκεί που δε σου δίνουν αυτά που χρειάζεσαι. 
Να απαιτείς αυτό που δίνεις να το παίρνεις πίσω - δεν τους το χρωστάς! 
Η καρδιά χαλάει, θα τη χτυπάς μια μέρα και δεν θα δουλεύει! Να μάθεις να φεύγεις... Από εκεί που ποτέ πραγματικά δεν υπήρξες. 
Να φεύγεις κι ας μοιάζει να σου ξεριζώνουν το παιδί από τη μήτρα. 
Να φεύγεις από όσα νόμιζες γι' αληθινά, μήπως φτάσεις κάποτε σ' αυτά..." 

Γιώργος Μεράντζας - Δίκοπη Ζωή

Από τους καλύτερους στίχους,κατά την γνώμη μου,που έγραψε ένας από τους σημαντικότερους στιχουργούς-ποιητές,ο Μανος Ελευθεριου. "...κρυφά και φανερά σε ακολουθούνε,η συμμορίες και η βασανιστές,και ψάχνουν μέρα νύχτα να σε βρούνε,μα δεν υπάρχει δρόμος να διαβούνε,γιατί ποτε δεν ήταν ποιητές Το χώμα που πατούν να προσκυνούνε"

Ο απόλυτος ξεπεσμός της έννοιας του κράτους.

Ο απόλυτος ξεπεσμός της έννοιας του κράτους.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση,πρόκειται για άναρχο-άπλυτους που γράφουν στα παπάρια τους κάθε νόμο και τάξη.
Είναι οι ίδιοι,που όχι μόνο δεν θέλουν τίποτα να αλλάξει σε αυτό τόπο,αλλά κάνουν ότι είναι δυνατόν από την πλευρά τους,έτσι ώστε να συντηρήσουν και γιατί όχι,να διαιωνίσουν μια κατάσταση,που δεν τιμά καθόλου ένα κράτος.
Είναι ο καρκίνος ενός έθνους,που όχι μόνο αρνείται πεισματικά να εκπολιτιστεί,να αλλάξει,να καλυτερεύσει,αλλά προσπαθεί να δημιουργήσει ακόμα χειρότερη κατάσταση από την προηγούμενη,γιατί στη πραγματικότητα μισεί θανάσιμα ότι έχει να κάνει με τον  πολιτισμό και τάξη,και την ασφάλεια.
Κατασκηνώνουν σε δημόσιο χώρο γιατί έτσι γουστάρουν,καταπατώντας δημόσια περιουσία.
Mία αντίληψη που εκπορεύεται από μια φασιστική αντίληψη που τους διακατέχει,και ας μην το παραδέχονται.
Στη πραγματικότητα είναι το ίδιο φασίστες, που στηρίζονται στη λογική του ,"...έτσι γουστάρω και κάνω ότι θέλω",που δεν έχει καμία μα καμία διαφ…