Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

8 και κάτι

Πόσο μαστούρης μπορείς να είσαι για να ακούς τις ειδήσεις σαν ειδήσεις κι όχι σαν διάγγελμα που προφέρει ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου προπαγάνδας;

Κλείσε τα μάτια κι άκου. Όπως κάθε μέρα, παρουσιάζει πέντε νέους νόμους. Πρόσεξε το ηχογράφημα. Σαν το καρδιογράφημα σταματημένης καρδιάς. Ακούς ρομπότ. Δεν έχει συναίσθημα ο παρουσιαστής όταν αναλύει τα ποσά που θα «κοπούν» από τις συντάξεις. Δεν έχει χρώμα, όταν αναφέρει πόσο θα αυξηθεί η τιμή στα προϊόντα πρώτης ανάγκης.

Κάθε μέρα παρουσιάζονται πέντε νέοι νόμοι. Έχουμε ανοσία. Κάποτε ψάχναμε τα «παραθυράκια». Τώρα κανείς δεν έχει κουράγιο.

(Καπνογόνα + Δακρυγόνα)  + 20 Κουκουλοφόροι = Πρόλογος

( Λίγο μπλα-μπλα Αντιπολιτευτικό + μια ατάκα τύπου «Κλέφτες») + 1 ανεξάρτητος βουλευτής = Κυρίως θέμα.

(5 Προσαγωγές + 155 Ναι ) + αναπνευστικά προβλήματα = Επίλογος

Ακόμα κι οι ρεπόρτερ αντάλλαξαν το αίμα τους με καλώδια. Φορούν το λυπημένο ύφος του εξομολογητή και κρατούν το μικρόφωνο σαν να είναι περίστροφο που προστάζει να βγάλεις πόνο.

Ο μοντέρ θα κόψει τα πολλά λόγια και το ρεπορτάζ θα ξεκινά από την στιγμή που ο διαμαρτυρόμενος έχει υψώσει τον ήχο της φωνής του και βάλλει κατά πάντων. Το ρεπορτάζ κλείνει κι έχουμε αποθηκεύσει, την ήρεμη φωνή του ντελάλη της Αυλής σε αντιδιαστολή με την αγριοφωνάρα του απλού πολίτη που τόλμησε να διεκδικήσει τα δικαιώματα του.

Ειλικρινά, πόσο μαστούρηδες είμαστε;

Λατρεύω την έκφραση, «Ας περάσουμε στα δικά μας».Χρησιμοποιείτε μετά το διεθνές ρεπορτάζ. Το οποίο περιελάμβανε Τυφώνες, Σεισμούς και λίγες σφαίρες στο  Βορρά της Αφρικής.

«Ας περάσουμε στα δικά μας» και θέλω να μπω στο γυαλί.

«Κάτσε στην άκρη ρομπότ. Θα συνεχίσω εγώ. Κυρίες και κύριοι όπως είδατε σε άλλα μέρη του κόσμου συμβαίνουν τόσα τραγικά. Ενώ εμείς εδώ τουλάχιστον, έχουμε ένα κομμάτι ψωμί και μια καπότα για το AIDS. Ας σταματήσουμε να είμαστε αχάριστοι και να ζητούμε από την Κυβέρνηση να μην καταχράζεται την δημόσια περιουσία. Ζούμε καλύτερα από τους πληγέντες φυσικών καταστροφών και πολέμων. Και περνάμε στις αθλητικές ειδήσεις…»

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Να φεύγεις από όσα νόμιζες για αληθινά...

Να φεύγεις από όσα νόμιζες για αληθινά...
Να μην παίρνεις τίποτα μαζί, ούτε ενθύμια, ούτε ζακέτες για το δρόμο.
Να φεύγεις από εκεί που δεν ξέρεις γιατί βρίσκεσαι - από εκεί που δεν ξέρεις γιατί σε κρατάνε. Μπορείς να φτιάξεις ιστορίες ολοκαίνουριες, με ουρανό κι αλάτι. 
Να θυμίζουν λίγο φθινόπωρο, πολύ καλοκαίρι κι εκείνη την απέραντη Άνοιξη! 
Να φεύγεις από εκεί που δε σου δίνουν αυτά που χρειάζεσαι. 
Να απαιτείς αυτό που δίνεις να το παίρνεις πίσω - δεν τους το χρωστάς! 
Η καρδιά χαλάει, θα τη χτυπάς μια μέρα και δεν θα δουλεύει! Να μάθεις να φεύγεις... Από εκεί που ποτέ πραγματικά δεν υπήρξες. 
Να φεύγεις κι ας μοιάζει να σου ξεριζώνουν το παιδί από τη μήτρα. 
Να φεύγεις από όσα νόμιζες γι' αληθινά, μήπως φτάσεις κάποτε σ' αυτά..." 

Φράσεις της αρχαίας Ελληνικής που λέμε και σήμερα

Παρ’ όλες τις επιρροές που έχει δεχθεί η γλώσσα μας, εντούτοις χρησιμοποιούμε στον καθημερινό λόγο, εκφράσεις αυτούσιες, προερχόμενες από την αρχαία Ελληνική. Αυτές αποτελούν την απόδειξη ότι η γλώσσα είναι το μοναδικό πολιτισμικό κληροδότημα, το οποίο παραμένει ανεπηρέαστο από το χρόνο
 Είναι λοιπόν χρήσιμο να μάθουμε ή να θυμηθούμε, από που προέρχονται και από ποιούς ελέχθησαν για πρώτη φορά.

- Αιδώς Αργείοι:  όταν θέλουμε να καταδείξουμε αισθήματα ντροπής αναφερόμενοι σε κάποιον άλλο.
Ειπώθηκε από τον Στέντορα (σε έντονο ύφος) προς τους Αργείους κατά τη διάρκεια του Τρωικού πολέμου, με σκοπό να τους ανυψώσει το ηθικό όταν ο Αχιλλέας αποχώρησε από τη μάχη. (Ομήρου Ιλιάδα – Ε 787)
- Αντίπαλον δέος: όταν αναφερόμαστε σε ισχυρό αντίπαλο.
(Θουκυδίδης – Γ 11)
- Από μηχανής θεός: μη αναμενόμενη βοήθεια – λύση – συνδρομή σε κάποιο πρόβλημα ή δύσκολη κατάσταση.
Προέρχεται από θεατρικό τέχνασμα στην αρχαία Ελλάδα που χρησιμοποιούσαν οι τραγικοί ποιητές όταν ήθελαν να δώσουν διέξοδο στη …

Γιώργος Μεράντζας - Δίκοπη Ζωή

Από τους καλύτερους στίχους,κατά την γνώμη μου,που έγραψε ένας από τους σημαντικότερους στιχουργούς-ποιητές,ο Μανος Ελευθεριου. "...κρυφά και φανερά σε ακολουθούνε,η συμμορίες και η βασανιστές,και ψάχνουν μέρα νύχτα να σε βρούνε,μα δεν υπάρχει δρόμος να διαβούνε,γιατί ποτε δεν ήταν ποιητές Το χώμα που πατούν να προσκυνούνε"