Η ΑΝΑΓΚΗ ΝΕΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ


Τας πόλεις απόλλυσθαι, όταν μη δύνωνται τους φαύλους από των σπουδαίων διακρίνειν. (Αντισθένης)
(Xάνονται οι πόλεις όταν δεν μπορούν να ξεχωρίσουν τους φαύλους από τους σπουδαίους.)
Στα τριάντα-πέντε μου χρόνια πολλά είναι εκείνα που έχουν αλλάξει,και ακόμα περισσότερα,αυτά που θα αλλάξουν στο μέλλον.Και ειδικά τώρα,αρχές του 2010 που έχουμε βομβαρδιστεί με τόσο δυσοίωνες προβλέψεις για τη χρονιά που μόλις ήρθε, οι φετινές ευχές μοιάζουν αναπόφευκτα φιλτραρισμένες μέσα από μια παράξενη αίσθηση αναμονής και φόβου.Δεν θυμάμαι άλλες χρονιές να είμαστε περισσότερο προετοιμασμένοι ψυχολογικά για το χειρότερο.Ναί,φοβάμαι για αυτά που θα ρθούν.Ισως πάλι οι αλλαγές αυτές,βοηθήσουν,στο να γίνει ένα καλό ''ξεσκατάρισμα''.Να καθαρίσει αυτός ο τόπος από ανεύθυνους πολιτικούς,που ήρθανε για να πάρουν,και όχι να δώσουν.Αλλά πολύ περισσότερο να φέρει στους πολίτες την κοινή λογική,που καλύφθηκε απο τα προεκλογικά πανό,και φιμώθηκε απο τα συνθήματα των μπαλκονιών όλα αυτά τα χρόνια. Μερικές φορές αναρωτιέμαι,αν πραγματικά έχουμε συνειδητοποιήση τους λόγους που έφεραν αυτή τη χώρα στο χείλος του γκρεμού.Αναρωτιέμαι αν για όλα φταίνε οι Αμερικανοί,η αν ακόμα πιστεύουμε ότι είμαστε θύματα κάποιου είδους ''παγκόσμιας συνομοσίας'',όπως ακούγονται απο τηλε-βιβλιοπώλες της πλάκας, και της συμφοράς.
Δεν είναι λίγες εκείνες οι φορές που, όπου αποτύχαμε ώς λαός και ως κράτος, και φοβόμασταν να αντιμετωπίσουμε την αλήθεια κατάματα.Επαναπαυόμενοι στις αρχαίες μας δάφνες,απαιτούσαμε το σεβασμό και την υπακοή,γιατί ''έτσι γουστάραμε''.
Και δεν είναι τυχαίο ότι ειρωνικές αναφορές στην κλασική αρχαιότητα, με τις οποίες διανθίζει ο ξένος τύπος τις δυσοίωνες προβλέψεις για την ελληνική Οικονομία,αποτελείτε από τα πρώιμα δείγματα της νοοτροπίας που επικρατεί διαχρονικά σχεδόν σε όλες τις χώρες,και πολύ περισσότερο στις Ευρωπαικές: σε ποιό βαθμό, δηλαδή, οι Νεοέλληνες,είναι αντάξιοι απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων;
Κατά τη γνώμη μου,μόνο στη τραγωδία.
Οι πολιτικοί που πήραν τα ηνία αυτής της χώρας,απο την μεταπολίτευση και μετά,είναι αντάξιοι,της μοίρας της,με εξαίρεση-κατά τη γνώμη μου-τον Κωσταντίνο Καραμανλή,ο οποίος έβαλε την Ελλάδα στην τότε Ε.Ο.Κ, ( 1981 )με την παντελή απουσία της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης,με ηγέτη τον Α.Παπανδρέου,που υποστήριζε το γνωστό,''ΕΟΚ και ΝΑΤΟ,το ίδιο συνδικάτο''
Απο κεί κ'έπειτα,άρχισε η λεηλασία,των ήδη φτωχών ταμείων,και την ίδια στιγμή,δανείζοταν χρήματα απο το εξωτερικό,σαν να μήν υπήρχε αύριο,σ'αυτόν το τόπο.
Ο τουριστική και η αγροτική ανάπτυξη,που ήταν η ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας,έγινε λιγότερο παραγωγική.
Εν τέλει φθάσαμε στο σημείο,να καταναλώνουμε περισσότερα απ'ότι παράγουμε,και τα αποτελέσματα είναι αυτά που βλέπουμε καθημερινά γύρω μας.
Την ευθύνη για το κατάντημα της Ελλάδας τη φέρουμε εμείς οι ίδιοι.Κατα πρώτον οι πολίτες,και μετά οι πολιτικοί.Οι πολιτικοί δεν ήταν τίποτα άλλο απο πρόσωπα,που επιλέγαμε δια της ψήφου.
Θα επαναπροσδιορίσουμε τη θέση μας απέναντι στην πολιτική και στους πολιτικούς;
Πολύ φοβάμαι πως όχι!
Διαβάζοντας ένα ρεπορτάζ,σχετικά με το ποιοί θα είναι οι εκπρόσωποι των κομμάτων στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές,δε σας κρύβω ότι απογοητέυτηκα.Δυστυχώς δεν έχουμε καταλάβει ότι υποφέρουμε απο τους πολιτικούς εκείνους,που εμείς οι ίδιοι επιλέγουμε.
¨Ολοι οι υποψήφιοι είναι μέλη της κωμικοτραγικής καρικατούρας της τηλεόρασης.Πρόσωπα γνωστά που το μόνο προσόν που διαθέτουν είναι αυτό της δημοσιότητας.Πολιτικάντιδες της τηλεόρασης,του πρωινάδικου,και του Life-style,που βομβαρδίζουν καθημερινά,τηλεθεατές του Βούδα,και του καναπέ,με όνειρα και υποσχέσεις του τίποτα.Και απο την άλλη,μια υποψήφια που έκανε καριέρα,επειδή ο προ-πάππους της ήταν εθνικός ευεργέτης!
Αυτά είναι τα πρόσωπα που οι Ελληνες ψηφοφόροι καλούνται να εκλέξουν για τοπικούς άρχοντες.Και ειδικότερα στις μεγάλες πόλεις,οι πολίτες θα πρέπει να αφουγκραστούν τις ανάγκες τις πόλεις που ζούν,και να πράξουν ανάλογα.
Για παράδειγμα,θα πρέπει να προβληματιστούμε για το γεγονός ότι η Αθήνα είναι μία από τις πιό βρώμικες και ανοργάνοτες πόλεις της Ευρώπης.
Αν εσείς ως ψηφοφόροι της πρωτεύουσας θέλετε να κάνετε τον δήμαρχο Αθηναίων υπερήφανο για το έργο του στη βρωμιά και την εικόνα ενός κέντρου απροσπέλαστου πλέον,απο λαθρομετανάστες που έχουν κατακλείσει τα πεζοδρόμια,τότε καλά θα κάνετε στις επερχόμενες εκλογές να τον στείλετε στο σπίτι του.Η Αθήνα χρειάζεται δήμαρχο-ηγέτη,αντάξιο της ιστορίας της.Και αυτό θα πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους.Είναι στο δικό μας χέρι να φέρουμε την αλλαγή εκείνη,που θα φέρει στην πολιτική σκηνή,ανθρώπους με οράματα για την πόλη τους,μακριά και χωρίς προσωπικές φιλοδοξίες.Ηγέτες που θα αφήσουν το στίγμα τους στην αιωνιώτητα.Τουλάχιστον η Αθήνα το αξίζει.
Θα πρέπει να ξυπνήσουμε απο το λήθαργο.
Τι σημαίνει αυτό; να μήν τρώμε πιά το κουτόχορτο,που μας παρουσιάζουν τα κανάλια.Τα κανάλια είναι συνιφασμένα με συμφέροντα εφοπλιστών και μεγαλοεπιχειρηματιών.Που σκοπό έχουν το κέρδος.Να φιλτράρουμε καλύτερα τις ειδήσεις,και να μην αιχμαλωτιζόμαστε στην επικοινωνιακή χαζογοητεία διαφόρων.Να ζητάμε την ουσία του πράγματος.Να βλέπουμε το δάσος και όχι το δέντρο.
Αν επιμένουμε να είμαστε «κορόιδα» δεν θα πρέπει τότε να παραπονιόμαστε για την άθλια εικόνα των πόλεών μας, αλλά να αναρωτιόμαστε για τη δική μας ευθυκρισία. Οι επόμενες δημοτικές εκλογές, στις μεγάλες τουλάχιστον πόλεις, θα είναι ένα μεγάλο τεστ ωριμότητας για όλους.
Οι λύσεις στα προβλήματα τις κοινωνίας μας χρειάζονται ανθρώπους με πνεύμα,και διορατικότητα,τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο.
Άραγε,πήραμε το μάθημα μας,απ όλα αυτά τα χρόνια κυβερνητικής απραξίας; ; Θα μας κάνει σοφότερους ο πόνος και τα αδιέξοδα που μας έχουν πλημμυρίσει;
Και κυρίως: θα δούμε τι μας έφερε εδώ;
Στις διαδηλώσεις των τελευταίων χρόνων εκφράστηκε η απελπισία που παράγει ένα αποτελματωμένο εκπαιδευτικό σύστημα και η ελληνική οικονομική πραγματικότητα, αγκυλωμένη στα γρανάζια των πελατειακών σχέσεων και μιας προβληματικής δημόσιας διοίκησης. Το περίεργο στην Ελλάδα είναι ότι όσοι διαμαρτύρονται στους δρόμους είναι πρόθυμοι να ξαναβγούν έξω για να υπερασπιστούν το εκπαιδευτικό σύστημα για να ζητήσουν να μην αλλάξει τίποτα στο Δημόσιο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πως να εξηγήσεις σε μια φράση τα όσα ζεις και ακούς

Αντώναρος... Χέστηκε η φατμέ στο Γεντί κουλέ

Εκ στόματος κόρακος εξελεύσεται κρα