Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σταύρος Λυγερός: "Ό,τι έσπειραν, αυτό θα θερίσουν"

Η πρωτοφανής συγκέντρωση, την περασμένη Κυριακή, απέδειξε ότι το κίνημα των «Αγανακτισμένων» δεν είναι πυροτέχνημα. Αντιθέτως, εξελίσσεται στο όχημα, μέσα από το οποίο εκφράζεται διάχυτη η οργή της μικρομεσαίας ελληνικής «θάλασσας», που συνειδητοποιεί ότι κατεδαφίζονται οι πιο στοιχειώδεις σταθερές του βίου της. Πολίτες, που πριν από ένα χρόνο αντιμετώπιζαν το Μνημόνιο σαν αναγκαίο κακό και υπέστησαν χωρίς αντίδραση θυσίες για να ξεπεραστεί η κρίση, σήμερα κινητοποιούνται από το ένστικτο της κοινωνικής αυτοσυντήρησης κι από ένα αίσθημα βαθιάς ταπείνωσης και αδιεξόδου.


Με βάση τα παραδοσιακά κριτήρια, το κίνημα των «Αγανακτισμένων» μοιάζει απολίτικο. Έτσι το κρίνουν κυρίως οι πολιτικοποιημένοι μεγαλύτερων ηλικιών, οι οποίοι έχουν μάθει να κρίνουν με τα μέτρα της δικής τους πολιτικής εμπειρίας. Κάθε νέα γενιά δημιουργεί, όμως, τα δικά της πολιτικά γεγονότα μέσα από τους δικούς της δρόμους και με μορφές που δεν αντιγράφουν το παρελθόν. Στην πραγματικότητα, λοιπόν, οι «Αγανακτισμένοι» είναι κατεξοχήν πολιτικό κίνημα. Πηγάζουν από τη «βαθιά» κοινωνία και απηχούν τη διέγερση της σιωπηλής πλειοψηφίας, που βλέπει ότι απειλείται με συντριβή.
Ένα τέτοιο κίνημα, που προκαλείται από τόσο υπαρξιακές αιτίες, δεν θα μπορούσε να είναι τίποτε άλλο από αυθόρμητο, ιδεολογικά ποικιλόχρωμο και πολιτικά α-δέσποτο. Γι’ αυτό και η ανθρωπογεωγραφία και τα σύμβολά του είναι πολύ διαφορετικά από τα αντίστοιχα των παραδοσιακών διαδηλώσεων. Πρωταγωνιστές δεν είναι οι «επαγγελματίες» διαδηλωτές της Αριστεράς και των συνδικάτων, αλλά άνθρωποι χωρίς «θητεία» στο πεζοδρόμιο. Αυτός είναι ο λόγος που, αντί για πανό και κόκκινες σημαίες, βλέπεις ελληνικές σημαίες και ακούς τον Εθνικό Ύμνο. Αυτός είναι ο λόγος που εδώ και πολλά χρόνια, αντί για μολότοφ, έχουμε ξαφνικά μία επαναλαμβανόμενη γιγαντιαία ειρηνική διαμαρτυρία. Η μαζική κάθοδος της σιω πηλής πλειοψηφίας στις πλατείες έχει όλες τις προϋποθέσεις να προκαλέσει πολιτικές εξελίξεις.
Είναι αξιοσημείωτη η εμφανής τάση των ελίτ να υποτιμήσουν ή και να διαστρεβλώσουν το κίνημα των «Αγανακτισμένων». Το κατηγορούν ότι τα συνθήματά του είναι αφελή και όχι «πολιτικώς ορθά». Το κατηγορούν ακόμα και για το γεγονός ότι δεν έχει εναλλακτική πολιτική πρόταση! Είναι γελοίο να ζητάς από ένα αυθόρμητο λαϊκό συλλαλητήριο ακριβοζυγισμένα συνθήματα και πολιτικές προτάσεις. Οι «Αγανακτισμένοι» δεν είναι κόμμα με θέσεις, που διεκδικεί την ψήφο. Είναι ένα ετερόκλητο ποικιλόχρωμο κίνημα διαμαρτυρίας. Απλοί άνθρωποι κατηγορούν την κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα, επειδή τους καταστρέφει ή απειλεί να τους καταστρέψει τη ζωή. Τόσο απλό και τόσο καταλυτικό.
Προφανώς, οι ίδιοι άνθρωποι ψήφισαν τα κόμματα που έφεραν την Ελλάδα στο χείλος του γκρεμού. Προφανώς, πολλοί απ’ αυτούς που διαδηλώνουν στο Σύνταγμα δεν ήταν υπόδειγμα πολίτη. Είναι βαθιά υποκρισία, όμως, να επιρρίπτεται σε αυτούς η ευθύνη. Οι μεγάλοι ωφελημένοι από το κλεπτοκρατικό, σπάταλο και ανορθολογικό μοντέλο ήταν τα διαπλεκόμενα συμφέροντα και όχι τα μικρά «ψάρια», που σήμερα καλούνται να πληρώσουν ολόκληρο το λογαριασμό.

Το κίνημα των «Αγανακτισμένων» προέκυψε τώρα, επειδή τώρα γίνεται εξόφθαλμο το αδιέξοδο. Ακολουθώντας πάγια συνταγή, η κυβέρνηση Παπανδρέου εφάρμοσε από τα τέλη του 2009 την τακτική του σοκ. Κατάφερε να ακινητοποιήσει την κοινωνία και να την καταστήσει ευάλωτη στην επιβολή πολιτικών, που σε κανονικές συνθήκες θα προκαλούσαν εκτεταμένες και έντονες αντιδράσεις. Η αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής, όμως, να φέρει το σωτήριο αποτέλεσμα που είχε υποσχεθεί εξουδετέρωσε την επήρεια του σοκ και το εκβιαστικό δίλημμα «Μνημόνιο ή χρεοκοπία».

Οι κλασικές κινητοποιήσεις των συνδικάτων έχουν εδώ και πολύ καιρό απαξιωθεί και, ως εκ τούτου, δεν προσφέρονταν ως όχημα για την έκφραση της διάχυτης κοινωνικής οργής, που προκαλούν η μαζική πτώχευση των μικρομεσαίων και το κύμα των απολύσεων. Από τη δεξαμενή της κοινωνικής οργής ξεπήδησε το κίνημα «Δεν Πληρώνω». Από την ίδια δεξαμενή πηγάζει και το πολύ πιο ευρύ κίνημα των «Αγανακτισμένων». Ούτε το ένα ούτε το άλλο θα είχαν εκδηλωθεί, εάν δεν είχε μεσολαβήσει όχι μόνο η οξύτατη κρίση, αλλά και η κλιμακούμενη απονομιμοποίηση της εξουσίας.

Ολοένα και περισσότεροι πολίτες θεωρούν ότι το υφιστάμενο πολιτικό σύστημα δεν δρα για το συμφέρον της κοινωνίας. Η προσγείωση από τις κυβερνητικές ρητορείες περί «ισχυρής οικονομίας» στην πραγματικότητα του κραχ είναι ανώμαλη και επώδυνη. Το φόβητρο της χρεοκοπίας συνεχίζει να τρομοκρατεί τα νοικοκυριά, αλλά ολοένα και λιγότερο εμποδίζει την εκδήλωση της κοινωνικής οργής. Οι εξουσιαστικές ελίτ και οι διάφοροι φιλελεύθεροι, που απεχθάνονται το πλήθος, έπρεπε να κατηγορούν τον εαυτό τους. Ό,τι έσπειραν, αυτό θα θερίσουν.

Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Επίκαιρα" στις 9/6/11

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Να φεύγεις από όσα νόμιζες για αληθινά...

Να φεύγεις από όσα νόμιζες για αληθινά...
Να μην παίρνεις τίποτα μαζί, ούτε ενθύμια, ούτε ζακέτες για το δρόμο.
Να φεύγεις από εκεί που δεν ξέρεις γιατί βρίσκεσαι - από εκεί που δεν ξέρεις γιατί σε κρατάνε. Μπορείς να φτιάξεις ιστορίες ολοκαίνουριες, με ουρανό κι αλάτι. 
Να θυμίζουν λίγο φθινόπωρο, πολύ καλοκαίρι κι εκείνη την απέραντη Άνοιξη! 
Να φεύγεις από εκεί που δε σου δίνουν αυτά που χρειάζεσαι. 
Να απαιτείς αυτό που δίνεις να το παίρνεις πίσω - δεν τους το χρωστάς! 
Η καρδιά χαλάει, θα τη χτυπάς μια μέρα και δεν θα δουλεύει! Να μάθεις να φεύγεις... Από εκεί που ποτέ πραγματικά δεν υπήρξες. 
Να φεύγεις κι ας μοιάζει να σου ξεριζώνουν το παιδί από τη μήτρα. 
Να φεύγεις από όσα νόμιζες γι' αληθινά, μήπως φτάσεις κάποτε σ' αυτά..." 

Φράσεις της αρχαίας Ελληνικής που λέμε και σήμερα

Παρ’ όλες τις επιρροές που έχει δεχθεί η γλώσσα μας, εντούτοις χρησιμοποιούμε στον καθημερινό λόγο, εκφράσεις αυτούσιες, προερχόμενες από την αρχαία Ελληνική. Αυτές αποτελούν την απόδειξη ότι η γλώσσα είναι το μοναδικό πολιτισμικό κληροδότημα, το οποίο παραμένει ανεπηρέαστο από το χρόνο
 Είναι λοιπόν χρήσιμο να μάθουμε ή να θυμηθούμε, από που προέρχονται και από ποιούς ελέχθησαν για πρώτη φορά.

- Αιδώς Αργείοι:  όταν θέλουμε να καταδείξουμε αισθήματα ντροπής αναφερόμενοι σε κάποιον άλλο.
Ειπώθηκε από τον Στέντορα (σε έντονο ύφος) προς τους Αργείους κατά τη διάρκεια του Τρωικού πολέμου, με σκοπό να τους ανυψώσει το ηθικό όταν ο Αχιλλέας αποχώρησε από τη μάχη. (Ομήρου Ιλιάδα – Ε 787)
- Αντίπαλον δέος: όταν αναφερόμαστε σε ισχυρό αντίπαλο.
(Θουκυδίδης – Γ 11)
- Από μηχανής θεός: μη αναμενόμενη βοήθεια – λύση – συνδρομή σε κάποιο πρόβλημα ή δύσκολη κατάσταση.
Προέρχεται από θεατρικό τέχνασμα στην αρχαία Ελλάδα που χρησιμοποιούσαν οι τραγικοί ποιητές όταν ήθελαν να δώσουν διέξοδο στη …

Γιώργος Μεράντζας - Δίκοπη Ζωή

Από τους καλύτερους στίχους,κατά την γνώμη μου,που έγραψε ένας από τους σημαντικότερους στιχουργούς-ποιητές,ο Μανος Ελευθεριου. "...κρυφά και φανερά σε ακολουθούνε,η συμμορίες και η βασανιστές,και ψάχνουν μέρα νύχτα να σε βρούνε,μα δεν υπάρχει δρόμος να διαβούνε,γιατί ποτε δεν ήταν ποιητές Το χώμα που πατούν να προσκυνούνε"