Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η γεωγραφική κατανομή της δημοκρατίας


Άρθρο της Ελευθεροτυπίας

Όπως είδα στην ιστοσελίδα Nobelprize.org όλα τα κράτη στον κόσμο ισχυρίζονται ότι είναι δημοκρατίες με εξαίρεση τέσσερα: το Βατικανό, τη Σαουδική Αραβία, τη Μιανμάρ και το Μπρουνέι. Αν μη τι άλλο αυτά τα κράτη είναι τουλάχιστον ειλικρινή απέναντι στους λαούς τους και την παγκόσμια κοινότητα.
 Η αλήθεια πάντως είναι διαφορετική. Πάνω από εκατό κράτη έχουν απολυταρχικό καθεστώς ή ένα είδος υβριδικού καθεστώτος με πολύ περιορισμένα δημοκρατικά δικαιώματα.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Economist το 2010 σε σύνολο 167 χωρών μόνο 26 χώρες είχαν πλήρη δημοκρατία. 53 χώρες είχαν ελλειμματική δημοκρατία, 33 χώρες είχαν υβριδικό καθεστώς και 55 χώρες είχαν απολυταρχικό.


Η Νορβηγία βρίσκεται στην κορυφή με την πιο ολοκληρωμένη δημοκρατία στον κόσμο. Ακολουθούν: Ισλανδία, Δανία, Σουηδία, Νέα Ζηλανδία, Αυστραλία, Φινλανδία, Ελβετία, Καναδάς, Ολλανδία.
Τελευταία στον κατάλογο είναι η Βόρεια Κορέα. Πάνω από αυτήν είναι το Τσαντ, το Τουρκμενιστάν, το Ουζμπεκιστάν, η Μιανμάρ, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, η Σαουδική Αραβία.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 28η θέση, στην ομάδα που περιλαμβάνει τις ελλειμματικές δημοκρατίες. Στην παρέα είναι και η Ιταλία και η Γαλλία, αν θέλουμε να παρηγορηθούμε. Αν πάλι θέλουμε να κλάψουμε, είναι μαζί με μας η Μποτσουάνα, η Ινδία, η Τζαμάικα, το Μεξικό, η Κολομβία και το κράτος των Σκοπίων. Κι αν θέλουμε να κλάψουμε γοερά, πάνω από μας, δηλαδή στις πλήρεις δημοκρατίες, είναι η Μάλτα, η Τσεχία, η Ουρουγουάη, ο Μαυρίκιος, η Κόστα Ρίκα.

Στις χώρες με υβριδικά καθεστώτα μεταξύ άλλων καταλέγονται η Αλβανία, η Τουρκία, η Παλαιστίνη, η Ρωσία, το Ιράκ. Στα απολυταρχικά καθεστώτα η Κούβα, η Λευκορωσία, η Κίνα, το Αφγανιστάν, το Ιράν.
http://en.wikipedia.org/wiki/Democracy_Index

Κοιτάζοντας το σχετικό χάρτη παρατηρούμε ότι 17 από τις 26 χώρες με πλήρη δημοκρατία βρίσκονται στην Ευρώπη, η οποία, με εξαίρεση τρία κράτη, έχει παντού δημοκρατικά καθεστώτα (πλήρη ή ελλειμματικά). Στην αμερικανική ήπειρο οι Ηνωμένες Πολιτείες υστερούν απέναντι στον Καναδά, αλλά και εδώ με εξαίρεση μερικά κράτη, ολόκληρη η ήπειρος έχει δημοκρατικά καθεστώτα (πλήρη ή ελλειμματικά).
Αντίθετα όλα σχεδόν τα απολυταρχικά καθεστώτα συνωστίζονται στην Αφρική και την Ασία με ελάχιστες εξαιρέσεις, όπως η Νοτιοαφρικανική Ένωση, η Ινδία και στην άπω ανατολή η Ιαπωνία. Η Αυστραλία ανήκει κι αυτή στις χώρες με πλήρη δημοκρατία.
Είναι γνωστή η φράση: «Έλα στη δημοκρατία. Αλλιώς θα έρθει  αυτή να σε βρει». Η δημοκρατία έκανε τα τελευταία χρόνια την επίσκεψή της στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ, αλλά έπαθε μεγάλο πατατράκ. Τώρα θέλει να επισκεφθεί και άλλες χώρες στη βόρεια Αφρική, αλλά φοβάμαι ότι κι εκεί θα γίνει δεκτή με πολύ αγενή τρόπο.

Εμείς φυσικά δεν μπορούμε παρά να στηρίζουμε τη δημοκρατία παντού στον κόσμο. Αρκεί να μην ξεχνάμε ότι αυτό το πολίτευμα θέλει ψύχραιμους και σκεπτόμενους πολίτες, που ανέχονται τη διαφορετική γνώμη, που δεν παρασύρονται από λαϊκίστικα πυροτεχνήματα, που γνωρίζουν ως πού φτάνουν τα δικαιώματά τους, που δεν τυφλώνονται από φανατισμό. Σε διαφορετική περίπτωση η δημοκρατία παραμορφώνεται, γίνεται ελλειμματική, γίνεται υβριδική και τέλος γίνεται απλώς λέξη που χρησιμοποιούν τα αυταρχικά καθεστώτα για να καλύψουν την ανομία τους.

www.enet.gr 


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Να φεύγεις από όσα νόμιζες για αληθινά...

Να φεύγεις από όσα νόμιζες για αληθινά...
Να μην παίρνεις τίποτα μαζί, ούτε ενθύμια, ούτε ζακέτες για το δρόμο.
Να φεύγεις από εκεί που δεν ξέρεις γιατί βρίσκεσαι - από εκεί που δεν ξέρεις γιατί σε κρατάνε. Μπορείς να φτιάξεις ιστορίες ολοκαίνουριες, με ουρανό κι αλάτι. 
Να θυμίζουν λίγο φθινόπωρο, πολύ καλοκαίρι κι εκείνη την απέραντη Άνοιξη! 
Να φεύγεις από εκεί που δε σου δίνουν αυτά που χρειάζεσαι. 
Να απαιτείς αυτό που δίνεις να το παίρνεις πίσω - δεν τους το χρωστάς! 
Η καρδιά χαλάει, θα τη χτυπάς μια μέρα και δεν θα δουλεύει! Να μάθεις να φεύγεις... Από εκεί που ποτέ πραγματικά δεν υπήρξες. 
Να φεύγεις κι ας μοιάζει να σου ξεριζώνουν το παιδί από τη μήτρα. 
Να φεύγεις από όσα νόμιζες γι' αληθινά, μήπως φτάσεις κάποτε σ' αυτά..." 

Γιώργος Μεράντζας - Δίκοπη Ζωή

Από τους καλύτερους στίχους,κατά την γνώμη μου,που έγραψε ένας από τους σημαντικότερους στιχουργούς-ποιητές,ο Μανος Ελευθεριου. "...κρυφά και φανερά σε ακολουθούνε,η συμμορίες και η βασανιστές,και ψάχνουν μέρα νύχτα να σε βρούνε,μα δεν υπάρχει δρόμος να διαβούνε,γιατί ποτε δεν ήταν ποιητές Το χώμα που πατούν να προσκυνούνε"

Ο απόλυτος ξεπεσμός της έννοιας του κράτους.

Ο απόλυτος ξεπεσμός της έννοιας του κράτους.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση,πρόκειται για άναρχο-άπλυτους που γράφουν στα παπάρια τους κάθε νόμο και τάξη.
Είναι οι ίδιοι,που όχι μόνο δεν θέλουν τίποτα να αλλάξει σε αυτό τόπο,αλλά κάνουν ότι είναι δυνατόν από την πλευρά τους,έτσι ώστε να συντηρήσουν και γιατί όχι,να διαιωνίσουν μια κατάσταση,που δεν τιμά καθόλου ένα κράτος.
Είναι ο καρκίνος ενός έθνους,που όχι μόνο αρνείται πεισματικά να εκπολιτιστεί,να αλλάξει,να καλυτερεύσει,αλλά προσπαθεί να δημιουργήσει ακόμα χειρότερη κατάσταση από την προηγούμενη,γιατί στη πραγματικότητα μισεί θανάσιμα ότι έχει να κάνει με τον  πολιτισμό και τάξη,και την ασφάλεια.
Κατασκηνώνουν σε δημόσιο χώρο γιατί έτσι γουστάρουν,καταπατώντας δημόσια περιουσία.
Mία αντίληψη που εκπορεύεται από μια φασιστική αντίληψη που τους διακατέχει,και ας μην το παραδέχονται.
Στη πραγματικότητα είναι το ίδιο φασίστες, που στηρίζονται στη λογική του ,"...έτσι γουστάρω και κάνω ότι θέλω",που δεν έχει καμία μα καμία διαφ…