Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Inget kan rädda Grekland-Τίποτα δε μπορεί να σώσει την Ελλάδα

Η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα της Σουηδίας Dagens Nyheter κυκλοφορεί σήμερα 16-9-2011 στο οικονομικό της ένθετο με τον τίτλο ''Tίποτα δεν σώνει την Ελλάδα" όπου μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής:

-Η Ελλάδα όχι μονο δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, αλλά υστερεί ολοένα και περισσότερο από στους στόχους της. Τα χρήματα στα δημοσια ταμεία είναι ανύπαρκτα και είναι θέμα χρόνου πλέον πριν η κυβέρνηση να αναστείλει τις πληρωμές. Δεν φαίνεται κάποια λύση στον ορίζοντα, ανεξάρτητα από το αν αυτοί εγκαταλείψουν τη ζώνη του ευρώ ή μένουν εντός.

Η εμπιστοσύνη στην Ελλάδα μειώνεται δραματικά. Τα πακέτα βοήθειας δεν δίνουν κανένα αποτελέσματα, παρόλο που οι Έλληνες έχουν πάρει τα περισσότερα από άλλους,στη ζώνη του ευρώ.

Δεν αρκεί οι ευρωπαίοι ηγέτες, όπως η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί - ή, πιο πρόσφατα, ο Επίτροπος της ΕΕ Όλι Ρεν - να εκδηλώνονται ευνοϊκά για την Ελλάδα. Οι δηλώσεις τους έχουν περιορισμένη αξία για όσο διάστημα οι Έλληνες δεν προχωρούν στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

Η Ελλάδα δεν χρειάζεται περισσότερο πακέτα ενισχύσεων,αλλα να θέσει τις βάσεις εκείνες για μια βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας της. Μονο εάν το επιτύχει,θα ανακτήσει ξανά την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων αλλα και των αγορών γενικότερα.

Μέχρι στιγμής όμως κάτι τέτοιο φαίνεται αδύνατον.Τα δημόσια έσοδα είναι χαμηλότερα από τις δαπάνες,και το δημόσιο χρέος ανέρχεται στο 150% του ΑΕΠ,και συνεχίζεται να αυξάνεται συνεχώς.
Για να σταματήσει η αύξηση αυτή απαιτούνται από το Υπουργείο Οικονομικών σειρά μέτρων που θα οδηγήσουν την οικονομία σε πλεόνασμα, αλλα σε αυτό το στόχο η Ελλάδα, δεν είναι ούτε καν κοντά.
( Για αυτό οποιαδήποτε αναφορά του υπουργού οικονομικών περί πλεονάσματος από την επομενη χρονια μονο ως αστείο μπορεί να χαρακτηριστεί )

Στο ίδιο άρθρο τονίζεται επίσης ο κίνδυνος εξάπλωσης που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην ευρωζώνη από την κρίση χρέους της Ελλάδας,παρ όλα αυτά οι Έλληνες θα είναι εκείνοι που θα εξακολουθούν να έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα,καθώς η περίοδος ύφεσης θα συνεχιστεί είτε η Ελλάδα είναι εντός είτε εκτος Ευρωπαϊκής ένωσης.
Τελειώνοντας το άρθρο ο δημοσιογράφος τονίζει πως το πρόβλημα χρέους που ταλανίζει την Ελληνική κοινωνία και εν συνεχεια το ίδιο το ευρώ δεν είναι μονο οικονομικό αλλα πρωτίστως πολιτικο.
"Το ερώτημα είναι ποιο στέλεχος του ελληνικού πολιτικού και κοινωνικού συστήματος μπορεί να χειριστεί αυτή τη κρίση. Με την βοήθεια που λαμβάνει η Ελλάδα από την τρόικα, χρειάζεται πολύς χρόνος και κόπος, για να ξεφύγει από τον κίνδυνο χρεοκοπίας,αλλά και πάλι,δεν είναι σαφές το πώς η Ελλάδα θα είναι σε θέση να βρει το δικό της δρόμο στην ανάπτυξη."-

Σημείωση:
Είναι σαφές πλέον ότι η υπομονή και η εμπιστοσύνη προς τη κυβέρνηση έχει τελειώσει.Τέτοια δημοσιεύματα είναι καθημερινά στον τύπο,που δείχνουν τις προθέσεις των ξένων κυβερνήσεων να τελειώνουν οριστικά με τον πονοκέφαλο που λέγεται Ελλάδα.Είναι πασιφανές ότι δεν υπάρχει η θέληση από την ελληνική πλευρά,χάνοντας έτσι την εμπιστοσύνη και τη στήριξη των Ευρωπαϊκών κρατών.

Έχει χιλιοειπωθεί έχει γραφτεί αλλα ποτε δεν είναι αρκετό να τονίζουμε ότι δεν μπορεί το πολιτικο σύστημα και η κομματοκρατία που καταλήστεψαν και κατασπάραξαν αυτό τον τόπο ,να έρχονται τώρα ως σωτήρες.
Η χωρα απομονώνεται ολοένα και περισσότερο,και η έξοδος μας από την Ευρωπαϊκή ένωση έχει ήδη δρομολογηθεί,και οι κυβερνώντες το γνωρίζουν πολύ καλά.Για αυτό οποιαδήποτε αναφορά σε εξαγγελίες και υποσχέσεις του τύπου "του χρόνου θα έχουμε πλεόνασμα άρα κέρδος",ακούγονται ως παιδικά αστεία και μονο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Να φεύγεις από όσα νόμιζες για αληθινά...

Να φεύγεις από όσα νόμιζες για αληθινά...
Να μην παίρνεις τίποτα μαζί, ούτε ενθύμια, ούτε ζακέτες για το δρόμο.
Να φεύγεις από εκεί που δεν ξέρεις γιατί βρίσκεσαι - από εκεί που δεν ξέρεις γιατί σε κρατάνε. Μπορείς να φτιάξεις ιστορίες ολοκαίνουριες, με ουρανό κι αλάτι. 
Να θυμίζουν λίγο φθινόπωρο, πολύ καλοκαίρι κι εκείνη την απέραντη Άνοιξη! 
Να φεύγεις από εκεί που δε σου δίνουν αυτά που χρειάζεσαι. 
Να απαιτείς αυτό που δίνεις να το παίρνεις πίσω - δεν τους το χρωστάς! 
Η καρδιά χαλάει, θα τη χτυπάς μια μέρα και δεν θα δουλεύει! Να μάθεις να φεύγεις... Από εκεί που ποτέ πραγματικά δεν υπήρξες. 
Να φεύγεις κι ας μοιάζει να σου ξεριζώνουν το παιδί από τη μήτρα. 
Να φεύγεις από όσα νόμιζες γι' αληθινά, μήπως φτάσεις κάποτε σ' αυτά..." 

Φράσεις της αρχαίας Ελληνικής που λέμε και σήμερα

Παρ’ όλες τις επιρροές που έχει δεχθεί η γλώσσα μας, εντούτοις χρησιμοποιούμε στον καθημερινό λόγο, εκφράσεις αυτούσιες, προερχόμενες από την αρχαία Ελληνική. Αυτές αποτελούν την απόδειξη ότι η γλώσσα είναι το μοναδικό πολιτισμικό κληροδότημα, το οποίο παραμένει ανεπηρέαστο από το χρόνο
 Είναι λοιπόν χρήσιμο να μάθουμε ή να θυμηθούμε, από που προέρχονται και από ποιούς ελέχθησαν για πρώτη φορά.

- Αιδώς Αργείοι:  όταν θέλουμε να καταδείξουμε αισθήματα ντροπής αναφερόμενοι σε κάποιον άλλο.
Ειπώθηκε από τον Στέντορα (σε έντονο ύφος) προς τους Αργείους κατά τη διάρκεια του Τρωικού πολέμου, με σκοπό να τους ανυψώσει το ηθικό όταν ο Αχιλλέας αποχώρησε από τη μάχη. (Ομήρου Ιλιάδα – Ε 787)
- Αντίπαλον δέος: όταν αναφερόμαστε σε ισχυρό αντίπαλο.
(Θουκυδίδης – Γ 11)
- Από μηχανής θεός: μη αναμενόμενη βοήθεια – λύση – συνδρομή σε κάποιο πρόβλημα ή δύσκολη κατάσταση.
Προέρχεται από θεατρικό τέχνασμα στην αρχαία Ελλάδα που χρησιμοποιούσαν οι τραγικοί ποιητές όταν ήθελαν να δώσουν διέξοδο στη …

Γιώργος Μεράντζας - Δίκοπη Ζωή

Από τους καλύτερους στίχους,κατά την γνώμη μου,που έγραψε ένας από τους σημαντικότερους στιχουργούς-ποιητές,ο Μανος Ελευθεριου. "...κρυφά και φανερά σε ακολουθούνε,η συμμορίες και η βασανιστές,και ψάχνουν μέρα νύχτα να σε βρούνε,μα δεν υπάρχει δρόμος να διαβούνε,γιατί ποτε δεν ήταν ποιητές Το χώμα που πατούν να προσκυνούνε"