Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το CNN προεξοφλεί την χρεοκοπία


Υπό τον τίτλο «Η Ελλάδα οδεύει προς την χρεοκοπία… αλλά τι είδους;» το αμερικανικό δίκτυο CNΝ προεξοφλεί την αδυναμία εξόφλησης των χρεών από τη χώρα μας και την επακόλουθη πτώχευσή της. Ωστόσο θέτει ερωτήματα για το είδος αυτής της πτώχευσης, ποιος θα είναι ο άμεσος αντίκτυπος στις αγορές, την Ευρώπη και εντέλει στην παγκόσμια οικονομία.

Το CNN αναφέρει ότι μία χρεοκοπία μπορεί να έχει τρεις μορφές:

Η επιλεκτική χρεοκοπία: Σύμφωνα με τους όρους του δεύτερου πακέτου διάσωσης, ορισμένοι πιστωτές μπορεί να μετακυλήσουν  το χρέος τους και να δεχθούν ένα «κούρεμα», ή ζημίες από τα οφειλόμενα χρήματα. Αυτό γίνεται για την προστασία από το ενδεχόμενο μεγαλύτερης απώλειας στο μέλλον. Είναι περιορισμένη, ελεγχόμενη και κατανοητή. Και κυρίως, αναμενόμενα.

Ο μεγαλύτερος φόβος είναι ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει σε μεγαλύτερη κλίμακα.

Έτσι μία «ελεγχόμενη χρεοκοπία» έχει προβλεφθεί γι’ αυτό το ενδεχόμενο, ώστε οι πιστωτές- και οι αγορές- να είναι έτοιμοι και να έχουν ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση των ζημιών στην αξία των επενδύσεών τους. Ενώ οι αγορές θα είναι ασταθείς, θα υπάρξουν καθησυχαστικές δηλώσεις από τους ηγέτες της ευρωζώνης.

Το χειρότερο σενάριο είναι η Ελλάδα να πτωχεύσει αιφνιδίως και απευθείας. Είναι αυτό που οι ειδικοί αποκαλούν «ανώμαλη χρεοκοπία» και είναι ο μεγάλος φόβος όλων, καθώς θα προκαλέσει άμεσα ντόμινο.

Δεν θα οδηγήσει αναγκαστικά την Ελλάδα, εκτός ευρώ, ούτε στην κατάρρευση της. Θα θέσει όμως θεμελιώδη ερωτήματα σχετικά με τα θεμέλια του κοινού νομίσματος. Η αντίδραση της αγοράς θα μπορούσε να είναι τόσο άσχημη όσο όταν κατέρρευσε η Lehman Brothers το 2008.

Στο μεταξύ, η τρόικα πρόκειται να επιστρέψει στην Ελλάδα στις 19 Σεπτεμβρίου. Αυτή η επιστροφή έχει καθυστερήσει πολλές φορές, σημειώνει το CNN. Η έκθεσή της αναμένεται για το τέλος του Σεπτεμβρίου, αν και δεν έχει οριστεί ημερομηνία.

Μια άλλη σημαντική ημερομηνία είναι η συνεδρίαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον στις 23 Σεπτεμβρίου και 24, ακολουθούμενη από την G20 στο Παρίσι, στις 15 Οκτωβρίου.

www.epikaira.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Να φεύγεις από όσα νόμιζες για αληθινά...

Να φεύγεις από όσα νόμιζες για αληθινά...
Να μην παίρνεις τίποτα μαζί, ούτε ενθύμια, ούτε ζακέτες για το δρόμο.
Να φεύγεις από εκεί που δεν ξέρεις γιατί βρίσκεσαι - από εκεί που δεν ξέρεις γιατί σε κρατάνε. Μπορείς να φτιάξεις ιστορίες ολοκαίνουριες, με ουρανό κι αλάτι. 
Να θυμίζουν λίγο φθινόπωρο, πολύ καλοκαίρι κι εκείνη την απέραντη Άνοιξη! 
Να φεύγεις από εκεί που δε σου δίνουν αυτά που χρειάζεσαι. 
Να απαιτείς αυτό που δίνεις να το παίρνεις πίσω - δεν τους το χρωστάς! 
Η καρδιά χαλάει, θα τη χτυπάς μια μέρα και δεν θα δουλεύει! Να μάθεις να φεύγεις... Από εκεί που ποτέ πραγματικά δεν υπήρξες. 
Να φεύγεις κι ας μοιάζει να σου ξεριζώνουν το παιδί από τη μήτρα. 
Να φεύγεις από όσα νόμιζες γι' αληθινά, μήπως φτάσεις κάποτε σ' αυτά..." 

Φράσεις της αρχαίας Ελληνικής που λέμε και σήμερα

Παρ’ όλες τις επιρροές που έχει δεχθεί η γλώσσα μας, εντούτοις χρησιμοποιούμε στον καθημερινό λόγο, εκφράσεις αυτούσιες, προερχόμενες από την αρχαία Ελληνική. Αυτές αποτελούν την απόδειξη ότι η γλώσσα είναι το μοναδικό πολιτισμικό κληροδότημα, το οποίο παραμένει ανεπηρέαστο από το χρόνο
 Είναι λοιπόν χρήσιμο να μάθουμε ή να θυμηθούμε, από που προέρχονται και από ποιούς ελέχθησαν για πρώτη φορά.

- Αιδώς Αργείοι:  όταν θέλουμε να καταδείξουμε αισθήματα ντροπής αναφερόμενοι σε κάποιον άλλο.
Ειπώθηκε από τον Στέντορα (σε έντονο ύφος) προς τους Αργείους κατά τη διάρκεια του Τρωικού πολέμου, με σκοπό να τους ανυψώσει το ηθικό όταν ο Αχιλλέας αποχώρησε από τη μάχη. (Ομήρου Ιλιάδα – Ε 787)
- Αντίπαλον δέος: όταν αναφερόμαστε σε ισχυρό αντίπαλο.
(Θουκυδίδης – Γ 11)
- Από μηχανής θεός: μη αναμενόμενη βοήθεια – λύση – συνδρομή σε κάποιο πρόβλημα ή δύσκολη κατάσταση.
Προέρχεται από θεατρικό τέχνασμα στην αρχαία Ελλάδα που χρησιμοποιούσαν οι τραγικοί ποιητές όταν ήθελαν να δώσουν διέξοδο στη …

Γιώργος Μεράντζας - Δίκοπη Ζωή

Από τους καλύτερους στίχους,κατά την γνώμη μου,που έγραψε ένας από τους σημαντικότερους στιχουργούς-ποιητές,ο Μανος Ελευθεριου. "...κρυφά και φανερά σε ακολουθούνε,η συμμορίες και η βασανιστές,και ψάχνουν μέρα νύχτα να σε βρούνε,μα δεν υπάρχει δρόμος να διαβούνε,γιατί ποτε δεν ήταν ποιητές Το χώμα που πατούν να προσκυνούνε"