Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το CNN προεξοφλεί την χρεοκοπία


Υπό τον τίτλο «Η Ελλάδα οδεύει προς την χρεοκοπία… αλλά τι είδους;» το αμερικανικό δίκτυο CNΝ προεξοφλεί την αδυναμία εξόφλησης των χρεών από τη χώρα μας και την επακόλουθη πτώχευσή της. Ωστόσο θέτει ερωτήματα για το είδος αυτής της πτώχευσης, ποιος θα είναι ο άμεσος αντίκτυπος στις αγορές, την Ευρώπη και εντέλει στην παγκόσμια οικονομία.

Το CNN αναφέρει ότι μία χρεοκοπία μπορεί να έχει τρεις μορφές:

Η επιλεκτική χρεοκοπία: Σύμφωνα με τους όρους του δεύτερου πακέτου διάσωσης, ορισμένοι πιστωτές μπορεί να μετακυλήσουν  το χρέος τους και να δεχθούν ένα «κούρεμα», ή ζημίες από τα οφειλόμενα χρήματα. Αυτό γίνεται για την προστασία από το ενδεχόμενο μεγαλύτερης απώλειας στο μέλλον. Είναι περιορισμένη, ελεγχόμενη και κατανοητή. Και κυρίως, αναμενόμενα.

Ο μεγαλύτερος φόβος είναι ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει σε μεγαλύτερη κλίμακα.

Έτσι μία «ελεγχόμενη χρεοκοπία» έχει προβλεφθεί γι’ αυτό το ενδεχόμενο, ώστε οι πιστωτές- και οι αγορές- να είναι έτοιμοι και να έχουν ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση των ζημιών στην αξία των επενδύσεών τους. Ενώ οι αγορές θα είναι ασταθείς, θα υπάρξουν καθησυχαστικές δηλώσεις από τους ηγέτες της ευρωζώνης.

Το χειρότερο σενάριο είναι η Ελλάδα να πτωχεύσει αιφνιδίως και απευθείας. Είναι αυτό που οι ειδικοί αποκαλούν «ανώμαλη χρεοκοπία» και είναι ο μεγάλος φόβος όλων, καθώς θα προκαλέσει άμεσα ντόμινο.

Δεν θα οδηγήσει αναγκαστικά την Ελλάδα, εκτός ευρώ, ούτε στην κατάρρευση της. Θα θέσει όμως θεμελιώδη ερωτήματα σχετικά με τα θεμέλια του κοινού νομίσματος. Η αντίδραση της αγοράς θα μπορούσε να είναι τόσο άσχημη όσο όταν κατέρρευσε η Lehman Brothers το 2008.

Στο μεταξύ, η τρόικα πρόκειται να επιστρέψει στην Ελλάδα στις 19 Σεπτεμβρίου. Αυτή η επιστροφή έχει καθυστερήσει πολλές φορές, σημειώνει το CNN. Η έκθεσή της αναμένεται για το τέλος του Σεπτεμβρίου, αν και δεν έχει οριστεί ημερομηνία.

Μια άλλη σημαντική ημερομηνία είναι η συνεδρίαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον στις 23 Σεπτεμβρίου και 24, ακολουθούμενη από την G20 στο Παρίσι, στις 15 Οκτωβρίου.

www.epikaira.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Να φεύγεις από όσα νόμιζες για αληθινά...

Να φεύγεις από όσα νόμιζες για αληθινά...
Να μην παίρνεις τίποτα μαζί, ούτε ενθύμια, ούτε ζακέτες για το δρόμο.
Να φεύγεις από εκεί που δεν ξέρεις γιατί βρίσκεσαι - από εκεί που δεν ξέρεις γιατί σε κρατάνε. Μπορείς να φτιάξεις ιστορίες ολοκαίνουριες, με ουρανό κι αλάτι. 
Να θυμίζουν λίγο φθινόπωρο, πολύ καλοκαίρι κι εκείνη την απέραντη Άνοιξη! 
Να φεύγεις από εκεί που δε σου δίνουν αυτά που χρειάζεσαι. 
Να απαιτείς αυτό που δίνεις να το παίρνεις πίσω - δεν τους το χρωστάς! 
Η καρδιά χαλάει, θα τη χτυπάς μια μέρα και δεν θα δουλεύει! Να μάθεις να φεύγεις... Από εκεί που ποτέ πραγματικά δεν υπήρξες. 
Να φεύγεις κι ας μοιάζει να σου ξεριζώνουν το παιδί από τη μήτρα. 
Να φεύγεις από όσα νόμιζες γι' αληθινά, μήπως φτάσεις κάποτε σ' αυτά..." 

Γιώργος Μεράντζας - Δίκοπη Ζωή

Από τους καλύτερους στίχους,κατά την γνώμη μου,που έγραψε ένας από τους σημαντικότερους στιχουργούς-ποιητές,ο Μανος Ελευθεριου. "...κρυφά και φανερά σε ακολουθούνε,η συμμορίες και η βασανιστές,και ψάχνουν μέρα νύχτα να σε βρούνε,μα δεν υπάρχει δρόμος να διαβούνε,γιατί ποτε δεν ήταν ποιητές Το χώμα που πατούν να προσκυνούνε"

Ο απόλυτος ξεπεσμός της έννοιας του κράτους.

Ο απόλυτος ξεπεσμός της έννοιας του κράτους.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση,πρόκειται για άναρχο-άπλυτους που γράφουν στα παπάρια τους κάθε νόμο και τάξη.
Είναι οι ίδιοι,που όχι μόνο δεν θέλουν τίποτα να αλλάξει σε αυτό τόπο,αλλά κάνουν ότι είναι δυνατόν από την πλευρά τους,έτσι ώστε να συντηρήσουν και γιατί όχι,να διαιωνίσουν μια κατάσταση,που δεν τιμά καθόλου ένα κράτος.
Είναι ο καρκίνος ενός έθνους,που όχι μόνο αρνείται πεισματικά να εκπολιτιστεί,να αλλάξει,να καλυτερεύσει,αλλά προσπαθεί να δημιουργήσει ακόμα χειρότερη κατάσταση από την προηγούμενη,γιατί στη πραγματικότητα μισεί θανάσιμα ότι έχει να κάνει με τον  πολιτισμό και τάξη,και την ασφάλεια.
Κατασκηνώνουν σε δημόσιο χώρο γιατί έτσι γουστάρουν,καταπατώντας δημόσια περιουσία.
Mία αντίληψη που εκπορεύεται από μια φασιστική αντίληψη που τους διακατέχει,και ας μην το παραδέχονται.
Στη πραγματικότητα είναι το ίδιο φασίστες, που στηρίζονται στη λογική του ,"...έτσι γουστάρω και κάνω ότι θέλω",που δεν έχει καμία μα καμία διαφ…