Άρθρο της Ολλανδικής εφημερίδας De Pers για τα τουριστικά φιλέτα,που ετοιμάζεται να "αρπάξει" η Τουρκια από τα Ελληνικά νησιά,και πως πλέον η Τουρκια θα βρίσκεται με το ένα πόδι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το κείμενο της ολλανδικής εφημερίδας De Pers με τίτλο "Η Τουρκια κυνηγά ευκαιρίες στην Ελλάδα" μεταφρασμένο στα ελληνικά.

"Προκαλεί αρκετό πόνο. Έλληνες διπλωμάτες στην Άγκυρα σφουγγαρίζουν το πάτωμα της πρεσβείας οι ίδιοι, επειδή δε μπορούν να πληρώσουν το τουρκικό προσωπικό καθαριότητας. Εν τω μεταξύ, Τούρκοι επιχειρηματίες ετοιμάζονται να αγοράσουν τα ελληνικά λιμάνια, τα αεροδρόμια, ακόμα και ολόκληρα νησιά. Είναι ίσως ακόμη πιο επίπονο.


Η ίδια η Ελλάδα είναι για πώληση. Η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί την άμεση αποκρατικοποίηση του Τ. Ταμιευτηρίου, τη συμμετοχή στον τηλεπικοινωνιακό γίγαντα ΟΤΕ, τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, καθώς και σε ορισμένους αερολιμένες. Αυτό το σχέδιο ιδιωτικοποίησης, θα βοηθήσει στη μείωση του τεράστιου ελληνικού χρέους. Η Ελληνική Βουλή θα εγκρίνει το σχέδιο στις αρχές Ιουνίου, αλλά δεν έχει και άλλη επιλογή: Η Ελλάδα είναι σε πτώχευση και δεν μπορεί παρά να κάνει τεράστιες περικοπές για να έχει το δικαίωμα εκχώρησης δανείου από το ταμείο έκτακτης ανάγκης της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Το τρίγωνο-Ευρώπη, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, και  Έλληνες είναι πλέον προβληματικοι. Η ελληνική κυβέρνηση  έλεγε ψέματα όλα αυτά τα χρονια για την ελληνική οικονομία, προκαλώντας στην Ευρωζώνη μεγάλα πρόβληματα.

Και οι χώρες που έχουν κρατήσει τους κανόνες, πρέπει τώρα να διευθετήσουν το ελληνικό χάος. Στην Ολλανδία, πάρα πολλοί άνθρωποι είναι θυμωμένοι για αυτό. Το Φιλελεύθερο Κόμμα (VVD) πιστεύει ότι οι Έλληνες πρέπει να τεθούν εκτός της ζώνης του ευρώ, όπως αναφέρθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Ελληνικές παραλίες

Η Ελλάδα είναι υπό αυστηρή εποπτεία για τους διαγωνισμούς πώλησης των κρατικών συμφερόντων, όπως αναφέρεται στους Ευρωπαϊκούς κανόνες κρατικού κανόνων δικαίου. Αυτό σημαίνει ότι και Τούρκοι επιχειρηματίες μπορούν να δείξουν ενδιαφέρον. Οι πιθανότητες για να έχουν επιτυχείς επενδύσεις είναι αρκετά υψηλές. Τουρκικές εταιρείες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρων, όπως πρόσφατα σημείωσε η τουρκική εφημερίδα Hurriyet, μετά από μια συνέντευξη με τον Σπύρο Καπράλο, επικεφαλής του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Σύμφωνα με τον Καπράλο ακόμη και οι Τούρκοι θα έρθουν μαζικά για να αγοράσουν. Ο τουρκικός τομέας τουρισμού ζεσταίνεται ήδη ενάμιση χρόνο για να αγοράσει παραλίες και ελληνικά νησιά.

Οι Τούρκοι γελάνε με τα μουστάκια τους. Η Ελλάδα πρέπει να πωληθεί για να κρατήσει ακόμη λίγο το πρόσωπό της μέσα στην Ευρώπη. Η Τουρκία δεν μπορεί να ενταχθεί στην Ευρώπη, αλλά η πρόσβαση της μέσω αυτού του δρόμου τη φέρνει με το ένα πόδι στην πόρτα. Και αυτό εις βάρος της Ελλάδας. Για τους Έλληνες, αυτό είναι ένα πολιτικά θερμόαιμό και τεράστιο ψυχολογικό πλήγμα.

Τα τελευταία δέκα χρόνια, η τουρκική-ελληνικές σχέσεις έχουν βελτιωθεί. Μετά από τους μεγάλους σεισμούς του 1999, πρώτα στην Τουρκία και λίγο αργότερα στην Ελλάδα, οι χώρες παρείχαν ανθρωπιστική βοήθεια, η οποία οδήγησε σε κάποια πολιτική προσέγγιση. Έκτοτε υπάρχει συνεργασία, ιδίως σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης και εκπαίδευσης με τη μορφή συμβουλών αδελφοποίησης και πολιτιστικών ανταλλαγών.

Τούρκοι και Έλληνες επιχειρηματίες ανέπτυξαν τις σχέσεις τους. Σύμφωνα με την Τουρκική Γενική Γραμματεία Εξωτερικού Εμπορίου, ο όγκος εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών τετραπλασιάστηκε μεταξύ του 2001 και τέλη του 2010 και ανήλθε από 742 εκατομμύρια σε 2,8 δισεκατομμύρια δολάρια. Αλλά τα μεγάλα προβλήματα ακόμη παραμένουν: η εδαφική σύγκρουση για τη Κύπρο και η κυριαρχία μιας ομάδας νησιών του Αιγαίου και εναέριου χώρου.

Ανταγωνισμός εξοπλισμών

Εν μέρει λόγω της πολιτικής ευαισθησίας που Τούρκων επενδυτών, δεν λένε τίποτα για τα σχέδιά τους. «Δεν είναι εύκολο για έναν Τούρκο να επενδύσει στην Ελλάδα», δήλωσε ο Μουσταφά Κουτλάι, οικονομικός αναλυτής του Ουσάκ, Τούρκικο think-tank στην Άγκυρα. "Όλες οι Τούρκοι επιχειρηματίες παραπονιούνται των μυστικών φραγμών στην Ελλάδα και οι Έλληνες χρησιμοποιούν ανορθόδοξες μεθόδους για να τους Τούρκους. Αναρωτιέμαι πώς θα πάει”. Οι τουρκικές επιχειρήσεις ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για το χρηματοπιστωτικό και τραπεζικό τομέα. Η Τουρκία είναι μία από τις λίγες χώρες όπου οι τράπεζες πέρασαν την κρίση χωρίς σημαντικό αντίκτυπο.

Σύμφωνα με ανώνυμες πηγές οι Ziraat Bankasi και Is Bankasi, έχουν τα μάτια τους στραμμένα σε επτά από τις ελληνικές τράπεζες των οποίων η αξία τους από την αρχή του τρέχοντος έτους σημείωσε πάνω από 50% μείωση. Οι Ziraat Bankasi Είναι Bankasi είναι μεταξύ των μεγαλύτερων τραπεζών της Τουρκίας και έχουν ήδη κεφάλαια στην Ελλάδα.

Πλήρωσε με Ευρώ σε τουρκικές τράπεζες στην Αθήνα, για να κλείσεις τις διακοπές σου σε ένα τουρκικό ξενοδοχείο στο νησί της Λέρου ή της Σύμης. Ακριβώς αυτή η σκέψη προσφέρει πολλές ανατριχίλες στους Έλληνες. Και να σκεφτεί κανείς ότι η ελληνική οικονομική κρίση προκλήθηκε εν μέρει από ένα αγώνα αγοράς όπλων με την Τουρκία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στοκχόλμης International Peace Research Institute (SIPRI), η Ελλάδα έδωσε την τελευταία δεκαετία περισσότερα χρήματα σε όπλα από κάθε άλλο μέλος της ΕΕ και ο ελληνικός αμυντικός προϋπολογισμός υπερέβαινε ακόμη ότι ορισμένες χώρες της Μέσης Ανατολής. Εν τω μεταξύ, η Άγκυρα ξόδευε λιγότερα χρήματα για την άμυνα.
Γιατί πλέον η Ελλάδα δεν είναι μεγάλος εχθρός

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Να φεύγεις από όσα νόμιζες για αληθινά...

Μια χώρα σε μηχανική υποστήριξη ζωής είναι η Ελλάδα: Διχασμένη, χωρίς σχέδιο για το μέλλον

Φράσεις της αρχαίας Ελληνικής που λέμε και σήμερα